Background
14.3.2021

Leidin le­po­viik­ko

Ter­vey­den­huol­toa ja pohdintaa li­ha­vuu­des­ta

Tämä kuluva viikko on mennyt Leidillä aivan levon merkeissä. Leidillä oli tiistaina pe­rus­ter­vey­den­huol­toon liittyvä eläinlääkärin käynti. Leidin hampaat raspattiin, ja sille annettiin herpes- rokote. Leidin hampaat on raspattu kaksi kertaa vuodessa, koska sillä oli nuorempana yksi diasteema, jota jouduttiin ihan klinikalla hoitamaan. Diasteema on kuitenkin sieltä hampaiden kasvaessa poistunut, ja hammaskalusto vaikutti hyvältä, ja selvisimme ihan perusraspauksella. Muukin tallin porukka pääsi hammaslääkärin hellään huomaan, ja Didi-varsalta piti ottaa valtaisat sudenhampaat pois. Ne olivatkin ihan kunnon kokoiset, usein oreilla on noin suuret. 

1615733970723_Leidi%20piehtaroi-me.jpg
1615732841627_Leidi%20hamamsl%C3%A4%C3%A4k%C3%A4rissa-me.jpg

Kaikki tallin hevoset rokotettiin nyt herpes-virusta vastaan. Espanjassa on puhjennut ikävä vakavia herpeksen hermosto-oireita aiheuttava epidemia. Rokotus ei anna täydellistä suojaa virukselle, ja on epäselvää vielä, miten se vaikuttaa tähän hermostomuotoon lainkaan, mutta halusimme olla varovaisia ja rokotuttaa koko porukan. Meillä on kyllä jo aikaisemminkin rokotettu herpestä vastaan koko tallin väki, koska meillä on ollut kantavia tammoja, joille virus on erityisen vaarallinen. Virus voi aiheuttaa luomisia tammoilla. Ja parhaitenhan rokotteet toimivat, kun niistä tulee ihmisilläkin tutuksi tullut laumasuoja. 

1615733790429_Leidi%20laumassa-me.jpg

Tästä rokotteesta jo varoiteltiinkin, että se voi aiheuttaa kuumetta ja pistokohdan kipua, joten olimme siihen varautuneet. Tuli kuitenkin yllätyksenä, että juuri Leidi sai aika kovan kuumeen rokotteesta. Kuume huiteli lähes 40-asteessa ja Leidi oli selkeästi vaisumpi ja väsyneempikin. Kaikilla tallin hevosilla oli vähän lämpöä rokotteen jäljiltä, joten hevosilla on otettu kevyesti liikunnan aloitus. Leidi onkin saanut levätä koko viikon, ja tarhaillut omassa tutussa porukassa ainoastaan. Onneksi sääolosuhteetkaan eivät ole olleet juuri nyt mitenkään houkuttelevat, eli rokotusloma tuli ihan hyvään ajalliseen kohtaan. Ja tulipahan mitattua lämpöjä oikein urakalla koko väeltä. Ja vaikka Leidistä luonnollisesti itse näin, että se on hieman väsynyt, voi joskus olla vaikeaa tunnistaa lämmönnousua. Ja ainahan olisi hyvä olla tiedossa hevosen normaalilämpö, siinä kun voi olla hevoskohtaista vaihtelua, ja joka tapauksessa lämmöt ovat ihmisen lukemia suurempia ihan terveelläkin hevosella. 

Ihanaa päästä hankeen piehtaroimaan ilman loimea, tuumailee Leidi.

1615733465724_Leidi%20ulkona-me.jpg

Hevosen li­ha­vuu­des­ta

Lepoviikolla pohdin myös entistä enemmän hevosten ja Leidinkin lihavuuskuntoa. Leidi on aina ollut suomenhevoseksi kohtuu sporttinen, eikä sen lihavuutta ole oikeastaan edes huomattu, mutta kyllä silläkin oli viime syksynä kylkiluiden päällä rasvakerros, jonka alta ei meinannut kylkiluut tuntua. Nyt kun siltä on jätetty väkirehut pois, niin se on selkeästi  hoikistunut, ja alkaa olla ihanteellisessa kunnossa siis. Kuitenkin yhä enemmän alkaa olla aivan liian lihavia hevosia. Ja siinä kyllä vaaditaan meiltä kaikilta niin tallinpitäjiltä kuin hevosen omistajiltakin tarkkuutta. Ylipaino on erityisen vaarallista kaviokuumeherkillä hevosilla, mutta onhan hevosen liikuntaelimetkin koetuksella, jos koko ajan on kannettavana massaa reilusti liikaa. 


Oikeanlaisen rehun merkitys on tärkeä ruokinnan ja liikunnan kokonaisuutta suunniteltaessa. Leidille sopii oikein hyvin lähes pelkkään heinään pohjautuva ruokinta. Ja meillä kun on heinästä saatavilla kattavat rehuanalyysit, pystyy ruokinnan suunnittelemaan tarkasti. Samalla voi laskea, että mistään oleellisesta kivennäisestä  tai vitamiinista ei tule puutetta tai että kalsium- fosfori- tasapaino on optimaalinen. Kivennäis- ja vitamiinilisää Leidi laskelmien mukaan kyllä tarvitsee, mutta muuten sen perustarpeet nykyisellä työmäärällä täyttyvät hyvin. Heinäkin on kyllä laadukasta ja vielä erityisen vähäsokerista maltillisilla valkuaisarvoilla. 


Helppoahan hevosen laihduttaminen ei ole. Liian vähäinen heinämäärä voi altistaa muille sairauksille, kuten vaikkapa mahahaavalle. Pihattoasukkaat voivat kylminä talvipäivinä tarvita lisää ruokaa lämmöntuotantoon, joten monia hankaloittavia tekijöitä on haasteena. Vakavammissa tapauksissa on varmasti varminta turvautua niin eläinlääkärin kuin ruo­kin­ta­suun­nit­te­li­jan­kin apuun. 


Leidi ei ole aivan vapaalla heinällä, koska meillä on mahdollisuus tällä hetkellä ruokkia hevoset 4 kertaa vuorokaudessa. Mutta Leidi ei myöskään kuulu ihan kaikista ahneimpaan hevostyyppiin, vaan se myös liikkuu paljon tarhassa vapaapäivinäkin. Mittasimme meidän hevosten liikuntamääriä, ja yksi vanha tamma liikkui päivän aikana tarhassa rauhallisena päivänä noin 5 km. Muutenkin meillä kaikki hevoset kyllä liikkuvat melkoisen paljon tarhassa, koska ovat siellä porukassa, eli kahdessa 3 hevosen laumassa. Lisäksi niillä on tilaa juosta ja puita, rinnettä ja muita virikkeitä erilaiseen puuhailuun. Haaveissa olisi tulevaisuudessa lisätä hevosten liikuntaa edelleen ja rakentaa paddock paradise- tyyppinen leveä kuja ainakin osaksi tarhaa. 


Normaalisti Leidillä ratsastetaan noin 5-6 kertaa viikossa. Ja ilman väkirehujakin sillä on tähän nykyiseen kou­lu­rat­sas­tus­pai­not­tei­seen työskentelyyn oikein sopivasti intoa ja energiaa. Hevoset ovat tässä niin yksilöitä! Mutta varmasti monen silmät ovat sokeutuneet hevosen ylipainoon. Mukavan pyöreä mielletään helposti hyvinvoivaksi, vaikka se saattaa olla jo aivan liian lihava. Ovatko mielikuvamme nälkiintyneistä eläinparoista jääneet jotenkin alitajuntaan vaikuttamaan, vai miksi sitä itsekin sortuu usein katsomaan ihaillen hieman ylipainoista hevosta? 

some-3154-me.jpg

Kielo Kestinmäki

Olen keski-ikäinen ratsastuksen harrastaja ja oman kotitallin pitäjä. Intohimona ovat kouluratsastus, hevoskasvatus sekä suomenhevoset. Ammatiltani toimin Tukesissa valvoen erilaisten eläinpalveluiden asiakasturvallisuutta. Koulutustaustani on maa- ja metsätaloustieteiden parista,  tarkemmin kotieläintieteiden saralta, Helsingin yliopistosta. 

Kommentit