Background
22.5.2021

Vihdoin kevät!

Synt­tä­ri­juh­lia ja lai­dun­kau­den odottelua

Onkin hetki vierähtänyt viime postauksesta. Kevään touhut ja valoisat illat ovat houkutelleet pihapuuhiin. Lisäksi olemme saaneet juhlistaa hevostemme synttäreitä. Yleensä meillä ei ole ollut tapana niin paljon eläinten synttäreihin panostaa, Bella- hevosta lukuunottamatta; sen rutiineihin kuuluu luonnollisena osana erilaiset juhlistamiset. Tämä vuosi on tietysti yhtä juhlaa, koska myös talli on ollut tässä meillä kotipihassa nyt kohta 20 vuotta! Tallia on tarkoitus juhlia vähän isommin loppukesällä, jos vain suinkin tautitilanne antaa myöden. Oma talli on ollut se lapsuuden haave ja unelma! Ja edelleen, joka aamu menen  aamutalliin mielellläni. On ihanaa seurata omia hevosia mahdollisimman läheltä ja olla mukana niiden arjessa. Se intohimoinen hevostyttö ei kyllä ole hävinnyt mihinkään, vaikka toki välillä on ollut tallin pidossa haastaviakin aikoja. 


Ikioma ensimmäinen kasvattini Lily of the Valley eli Lilli täytti 20 vuotta! Toki tuollaisia pyöreitä vuosia tuleekin juhlistaa, varsinkin kun näin korona-aikana ovat muut menot minimissä. Tallilla tapahtuvissa pippaloissa voi toimia ulkotiloissa, ja ihan pienellä porukalla oltiin nytkin liikkeellä. Mutta kovin oli virkistävää ihan kaikille hieman laittaa siistimpää varustetta ja tehdä pieniä ratsastusnäytöksiä. Tykkään myös tosi paljon ratsastaa musiikin kanssa, ja onhan se hyvää harjoittelua tulevaa kisakauttakin ajatellen. Lilli alkaa kärsiä jo vanhuuden tuomista vaivoista, joten oli mukavaa ainakin vielä yksi muisto sille järjestää. 

Lilli 20 vuotta! Lily of the Valley, e. Lolita, ei. Lambert. i. Ragazzo.

Leidi on ollut kevään tyyliin erityisen virkeä, mutta suuremmilta loikilta ollaan säästytty. Meillä olisi ensimmäiset oikeat kilpailut ensi viikonloppuna Urjalassa suomenhevosten kummajaisissa! Innolla odotetaan kivaa suo­men­he­vos­ta­pah­tu­maa. Meillä on kaksi luokkaa siellä, eli mennään aluetasolla ensin helppo B- tasoinen luokka, ja lisäksi helppo A, joka on vielä meille hiven vaikea. Toiveissa olisi saada siitä kuitenkin kohtuullinen tulos, jotta saisimme kvaalit osallistua kansallisiin luokkiin. Mutta onneksi kisakausi on vasta alkutekijöissä, että tuota ehdimme yrittämään uudelleenkin. 

1621702541325_IMG-20210502-WA0054-me.jpg

Pikkuhiljaa aloitamme myös laidunkautta. Hevoset ovat alkuun saaneet niitettyä ruohoa aina vähitellen lisäten määrää. Laitumeen totutus tehdään meillä asteittain ja todella varovaisesti, koska muutos ruuansulatukseen on suuri ja haluamme ennakoida ongelmia. Hieman sateinen ja kylmä kevät on hidastanut laitumelle laskua. Pari ponia jää harmillisesti pois laitumelta ka­vio­kuu­me­herk­kyy­den takia. Terveys edellä mennään!


Ja terveydestä tuleekin seuraavaksi lisää asiaa. Meidän Lilli nimittäin osallistuu Helsingin yliopiston unitutkimukseen. Lisäksi tallilta otetaan toinen ns. terve verrokkihevonen mukaan. Onkin mielenkiintoista katsoa, miltä hevosen uni ja aivosähkökäyrät näyttävät. Lillillä on ollut nukahtamisia vaikkapa tarhassa. Eli se nukahtaa ja saattaa melkein kaatua, tai muuten käyttäytyä herätessään kummallisesti. 

Siru ja Vickan (Goldencoast My Victoria) esiintyivät juhlissa tyylikkäinä. Myös Siru kuuluu team Equusiin!

1621702869119_IMG-20210502-WA0038-me.jpg

Didi- varsalla ollaan myös aloitettu pienimuotoinen työskentely, kun kenttä on ollut kunnossa. Talven se vain oleili ja tarhaili. Didi on siis nyt 2-vuotias nuori FWB- neitonen, jonka emä on Lilli ja isä Diarado. Didi on päässyt tutustumaan satulaan, ja sitä on muutamia kertoja juoksutettu. Juoksutuksessa haluan olla varovainen, ettei pienellä ympyrällä tehdä liikaa kasvavan nuoren kanssa. Mutta muuten haluan, että nuori osaa juoksutuksessa ääniavuin askellajit ja pysähdyksen. Ja vielä kun ohjasajolla saadaan hieman kääntäviä apua ja jarruja, alkaa olla tuon ikäiselle sopivasti esikoulua. Didi on ollut harjoittelussa oikein reipas ja kiltti, yhtä pientä hässäkkää lukuunottamatta.  Kunhan saisimme trailerin huollosta, niin pääsisi Didikin vielä irtohyppäämään ihan maneesille. Syksyllä olisi sitten Kyvyt Esiin karsinnat, joita odotamme innolla. Kotona rakensimme myös kujan, jossa oli pari aivan pientä estettä. Didi suoriutui niistä ja oli mukavaa, että sille jäi kujasta positiivinen kokemus. Tarhassa Didi treenaa sitten ihan itsekseen ja pomppii puiden runkojen sekä kantojen ja kivien yli... 

Hienot kuvat Lillin juhlapäivästä tallensi Krista Moisio.

1621703411535_IMG-20210502-WA0064-me.jpg
1621701610554_IMG-20210502-WA0057-me.jpg

Kommentit