Background
29.1.2021

Ko­ti­si­vu­jen teko helposti itse

Oman blogin kir­joit­ta­mi­nen Oidom-ko­ti­si­vu­jen avulla. Näin Maa­lais­lei­dit-net­ti­si­vut tehtiin.

Ko­ti­si­vu­jen teon aloit­ta­mi­nen

Oma ajatukseni blogin kirjoittamisesta alkoi koronavuonna. Olin jo pidempään pohtinut kanavaa jakaa tallimme kuulumisia ja tarinoita kaukana asuville ystäville ja sukulaisille. Toki paljon saa sosialisessa mediassakin aikaan, mutta pidemmät ja pohdiskelevat jutut jää siellä niin lyhyiksi. 


Valitsin kotisivujen alustaksi Oidomin, sillä olin kuullut siitä hyvää ja se vaikutti helppokäyttöiseltä. Oidomin sivupohjan avulla oli helppoa ja erityisesti nopeaa aloittaa työskentely. Vaikka käytän työssäni erilaisia ohjelmia, en ole niin atk- maailmaan orientoitunut, että haluaisin vielä vapaa-ajallani pohtia teknisiä kiemuroita. Ja monien muiden tapaan, ohjekirjat eivät suuresti houkuttele. Siispä lähdin matkaan kokeilemalla ja aloitin suoraan sivujen työstämisen. Aloittaminen onnistuu helposti osoitteessa oidom.fi.

oidom-aloitussivu-me.png

Ko­ti­si­vu­jen teko ja muokkaus Oidomilla

Oidomin sivupohjassa mukavaa oli, kun valmiita malleja ja yhteneväisiä väriskaaloja oli käytettävissä. Eli ei tarvitse omaa värisilmää tai visuaalista näkemystä, vaan valmiista pohjista voi poimia itselle sopivan. Toki jos haluaa, voi värimaailman rakentaa itsekin. Valmiit malliratkaisut nimenomaan nopeuttavat työtä, kun erillisiä asetuksia ei tarvitse muutella, vaan pääsee suoraan tekemään itse kirjoituksia.


Sivupohjan valinta

Varsinaiset sivut koostuvat Oidomissa erilaisista valmiista osioista. Näita on hyvin monenlaisia. Esimerkkeinä osioista voisin mainita karttaosion, usein kysytyt kysymykset- osiot ja video-osiot. Sosiaalisen median osiolla saa esimerkiksi Facebook ja Instagram-feedit sivuille. Galleriaosion avulla voi esitellä kuvia. Lisäksi pohjassa on valmiita osioita esimerkiksi tarinalle, suosituksille, tiimille, aikajanalle ja videoille.

Kuvapankki on Oidomilla myös laaja, vaikka meillä kuvat onkin aivan omasta takaa. Kuvien merkitys on kuitenkin valtava kaikessa median tuottamisessa nykyään. Kuvia voi siirtää kätevästi kuvapankkiin samalla, kuin julkaisua laatii, eikä tarvitse erikseen seikkailla. Lisäksi kuvat tulevat aina automaattisesti oikeassa koossa sivulle, eli mitään suuria käsittelyitä ei tarvita. Meillä on ollut onni saada ajoittain myös laadukkaita kuvia käyttöömme, koska perheessä ja lähipiirissä on muutama kuvaamisesta innostunut nuori ja hyvä kamera käytössä. Lisäksi tallin valvontakamerasta saa välillä ikimuistoisia pätkiä, kun hevoset innostuvat pakkasen keskellä riehumaan.

Videoiden lisääminen blogiin onnistuu myös, kun vain tekee Youtube-videon ensin. Nämä videot elävöittävät mielestäni blogia kivasti.

Kuvien hallinta

Ko­ti­si­vu­jen kä­vi­jä­seu­ran­ta

Lisäsin kotisivuille kävijäseurannan, jotta voin seurata paljon kävijöitä sivuilla on. Tämä onnistui rekisteröitymällä ensin Google Analytics -käyttäjäksi. Sen jälkeen piti Google Analyticsistä saatu koodi lisätä Oidomin koodinpätkät kohtaan sivujen asetuksista.

Ko­ti­si­vu­jen julkaisu

Ennen julkaisua sivuja voi esikatsella. Esikatselussa näkee myös sen, miltä kotisivut näyttää eri laitteilla kuten tabletilla ja puhelimella. Vaikka kyllä jo muokkausnäkymä näyttää hyvin pitkälle samalta kuin julkaistulla sivustollakin.


Omaa domainia ei Oidomin kautta vielä saa. Minulla oli kuitenkin maalaisleidit.fi domain varattuna muualta. Nimipalvelimien vaihto onnistui helposti ohjeiden mukaisesti ja siitä vähän ajanpäästä sivut alkoivatkin jo toimia. Sivut olisi voinut myös julkaista maalaisleidit.oidom.site osoitteeseen, mutta halusin sivuille oman domainin.


Lopulliset sivut toimivat todella nopeasti. Hyvää on myös se, että Oidom sivut ovat turvalliset ja niissä on automaattisesti salaus päällä eli tuo pieni lukon kuva, mikä näkyy selaimessa.

Screen%20Shot%202021-02-02%20at%2011.54.33-me.png

Olen tyytyväinen siihen, millainen sivu Maalaisleidit-sivustosta lopulta tuli. Blogia onkin päivitetty ahkeraan joka viikko useammalla postauksella. 

some-3154-me.jpg

Kielo Kestinmäki

Olen keski-ikäinen ratsastuksen harrastaja ja oman kotitallin pitäjä. Intohimona ovat kouluratsastus, hevoskasvatus sekä suomenhevoset. Ammatiltani toimin Tukesissa valvoen erilaisten eläinpalveluiden asiakasturvallisuutta. Koulutustaustani on maa- ja metsätaloustieteiden parista,  tarkemmin kotieläintieteiden saralta, Helsingin yliopistosta. 

Kommentit