Background
21.7.2021

Ke­sä­kuu­lu­mi­sia

Kesän kiireet ja helteet ovat jättäneet blogin pienelle tauolle. Niin ihania kuin lämpimät kesäsäät ovatkin, aiheuttavat ne hevostilalla pientä lisähommaa. Varsinkin alkukesän paarmat olivat riesaksi, ja meidän laidunhevoset, joita siis on tällä hetkellä enää kaksi, alkoivat jo hyvissä ajoin ennen puolta päivää juosta niitä hikipäässä karkuun. Vaikka nämä on verhottu ötökkäloimin ja suihkutettu erilaisia karkotteita. Muutenkin laitumella alkoi kovimmilla helteillä olla tuskallisen kuumaa, joten hevosia otettiin senkin takia joko sisätiloihin tai metsätarhan varjoon. 


Ratsastus pitää kovimmilla helteillä ajoittaa joko aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan. Poikkeuksena ovat tietenkin kilpailutilanteet, joita nyt ei voida aamuviideltä aloittaa... Leidiä itseään ei helteet juurikaan muuten häiritse, mutta suuri määrä paarmoja sitäkin ärsyttää. Toki helteillä liikutusta säädellään niin, että tulee paljon taukoja ja käyntijaksoja ratsastuksen lomaan. Myös käyntimaastot kesäiltaisin ovat rentouttavia. Meillä hevosia on viilennetty treenien jälkeen ihan perinteisellä vesisuihkulla ja riittävällä juottamisella sekä li­säe­lekt­ro­lyy­teil­lä. 


Meillä oli Leidin kanssa kesäkuussa parit rataharjoitukset sekä yhdet seurakilpailut. Rataharjoituksissa Leidi oli mukavan rento ja saimme ratsastettua meille jo mukavat ja sujuvat radat! Olen lisännyt Leidin kisapäiviin sieraimeen laitettavaa rauhoittavaa geeliä, ja tämä valmiste on kilpailukäytössäkin sallittu tuote, ja sisältää ferominien kaltaista ainetta. Seurakilpailuissa Riihimäen raviradalla oli jo verryttelyssäkin mukava fiilis, että Leidi on tosiaan tottunut toimimaan vieraissa paikoissa ja oli oikein levollinen ja miellyttävä ratsastaa. Kunnes pääsimme itse kilpailuareenalle... Ihan hiven olin jo alkuun pohtinut, että kuinkahan raviradan aakea laakea maisema Leidin sielunmaisemaan sopii. Aiemminhan meillä on ollut näitä jännitysongelmia erityisesti sellaisilla alueilla. Mutta koska verryttelyssä ei ollut minkäänlaista ongelmaa, en ollut varautunut siihen, että radalla sitten olisi. Voi olla, että oma kisajännitys heräsi vasta kilpailuradalla, ja siksi Leidikin heräsi ympäristöä tarkkailemaan, tai sitten vain radan korkea lähtöpaalu ja torni olivat liian pelottavia. Lopputulos oli kuitenkin se, että Leidi jännittyi niin kovin, että päätin keskeyttää radan. Ihana tuomari opasti meitä vielä kuitenkin niin, että sain Leidin rauhoittumaan ja ohittamaan sujuvasti pelottavan kohdan. Eli hevoselle lopputulos oli mukava, ratsastaja oli toki hiven harmissaan. 

1626850823772_2222Kielo-me.jpg

Kesätunnelmiin kuului myös surua. Jouduimme päästämään rakkaan omakasvatin Lillin vehreämmille maille laukkailemaan. Lillin kunto oli huonontunut jo viime syksystä saakka, ja sillä oli nukahtamisia jopa kesken hoitotilanteen. Lilliä tutkittiin ja se osallistui Helsingin Yliopiston unitutkimukseen yhdessä tallikaverinsa Bellan kanssa. Lilliltä löytyi neurologisia ongelmia, mutta ei mitään muuta selkeää syytä nukahtamisille. Yhtenä päivänä Lillin kunto kuitenkin romahti, ja se ei jaksanut laitumellakaan kuin makoilla. Ähkyn oireita ei kuitenkaan ollut. Olimme kuitenkin jo päättäneet, että Lilli pääsee heti pois, jos sen kunnossa tulee muutoksia huonompaan suuntaan. Meille selkeä merkki oli,  että vanha hevonen, joka on omassa laumassaan johtajatammana, ei turhia makoile, ellei sillä ole asiat todella huonosti. Myös sen ilme ja olemus olivat jo pidempään olleet sellaisia, mitä ei terveellä pirteällä hevosella ole.  Ja vaikka se on omistajalle kova paikka, ja edelleen monien lopetuspäätösten jälkeen yhtä hirveää, ei parasta kaveria saa pitää kärsimässä vain oman olotilan takia. Hevonen kun vielä näyttää kipunsa huonosti ja myöhään, on meidän ihmisten velvollisuus olla ajoissa liikkeellä. 

Lilli 20 vuotta! Lily of the Valley, e. Lolita, ei. Lambert. i. Ragazzo.
some-3154-me.jpg

Kielo Kestinmäki

Olen keski-ikäinen ratsastuksen harrastaja ja oman kotitallin pitäjä. Intohimona ovat kouluratsastus, hevoskasvatus sekä suomenhevoset. Ammatiltani toimin Tukesissa valvoen erilaisten eläinpalveluiden asiakasturvallisuutta. Koulutustaustani on maa- ja metsätaloustieteiden parista,  tarkemmin kotieläintieteiden saralta, Helsingin yliopistosta. 

Kommentit