Background
23.3.2021

Hevosen stressi

Miten voimme vaikuttaa he­vos­tem­me stres­si­ta­soon?

Stressi

Kuuntelin Anna Kilpeläisen luentosarjan hevosen stressistä, ja ajattelin kirjoittaa siitä mieleen nousseita asioita. Linkki luennolle: https://www.pedaequest.com/courses/hevosen-stressi

Alun perin stressitilanteet hevosilla ovat liittyneet petoeläimen hampaista pakenemiseen. Stressin aikana elimistössä tapahtuu muutoksia, jotka ohjaavat hevosta fyysiseen suoritukseen; sydämen syke kiihtyy ja hengitystiheys kasvaa. Nykyisin ur­hei­lusuo­ri­tuk­sis­sa tällainen reaktio on tarpeenkin, mutta jos stressitila jatkuu pitkään, tai hevosella ei ole mahdollisuutta palautua stressistä, voi esiintyä ongelmia. Lyhyestä stressitilanteesta hevonen sen sijaan palautuu usein hyvinkin.

Hevosten mahahaavat ja muut suolistosairaudet ovat yleistyneet valtavasti viime aikoina. Toki niiden diagnosointikin on kehittynyt, ja ruokinta on muuttunut, mutta kuinka suuri osa vatsavaivoista on jollain tasolla yhteydessä myös stressiin?

Tiedämme, että stressihormoneilla on suuria vaikutuksia mm. kasvuun, oppimiseen ja kehitykseen. Pitkään jatkuessaan stressi voi  vaikeuttaa näitä toimintoja.IMG_8259-me.JPG

Mikä hevosta stressaa?


Jos hevonen pelkää, sille aiheutuu stressiä. Moni on varmasti ollut tilanteessa, jossa kilpailupaikalla hevonen on niin jännittynyt, että sydämen sykkeen voi tuntea omaan saappaaseen. Tällöin hevonen on ikäänkuin hälytystilassa ja silloin voi apujen ymmärtäminen olla hankalaa. Ja jos stressitila häiritsee oppimista, voi pohtia, että kuinka paljon kannattaa uusia asioita harjoitella kovin stressaantuneella ja jännittyneellä hevosella.

Kipu ja erilaiset sairaudet aiheuttavat varmasti pitkään jatkuessaan elimistölle stressitilan. Hevosen kipua voi tunnistaa monin tavoin, tarkkailemalla sen eleitä ja tunnistamalla ns. kipuilmeitä. Helpoiten tunnistettavia asioita ovat erilaiset ontumat ja muu poikkeava käytös, joista voi tunnistaa hevosen olevan kipeä. Ja hevonen ontuu, koska siihen sattuu, se ei pysty sellaista käytöstä teeskentelemään. Joskus harmittaa ihmisten selitykset epäpuhtauksista tai opitusta liikkumistavasta. Itse ainakin tarkkailen ajoittain jopa neuroottisesti hevosten liikemekaniikkaa ja videoita liikkeistä. Jos hevonen alkaa yhtäkkiä käyttäytymään kovin poikkeavasti ja säikkymään selkeästi aiempaa enemmän, voi olla kyse ki­pu­käyt­täy­ty­mi­ses­tä. Joskus taas pitkään jatkunut kipu aiheuttaa hevosessa lamaantumistilan, ja se saattaa olla hyvin passiivinen ja apaattinen.

Tuttu lauma on hevosen turvapaikka, ja äkillinen ero siitä voi aiheuttaa suurta stressiä. Hevonen tulisikin kouluttaa siihen, että se kokee laumasta poistumisen ihmisen kanssa turvalliseksi. Tällainen koulutus tulee tehdä vaiheittain ja pikkuhiljaa.

Samoin hevonen voi kokea stressiä, jos sillä on muuten perusasiat hyvin, mutta sen elämästä puuttuvat positiiviset tunnekokemukset, kuten vaikka sen lajityypillinen käyttäytyminen kokonaan. Hevonen voi kokea suurta stressiä, jos se ei pääse olemaan kontaktissa lajitovereiden kanssa, se ei pääse liikkumaan, se ei saa tarpeeksi ravintoa tai se ei pysty syystä tai toisesta lepäämään kunnolla.

Voimakas fyysinen rasitus aiheuttaa stressiä erityisesti hevosilla, joilla ei ole siihen fyysisiä edellytyksiä. Eli raskaaseen valmennukseen ei pidä mennä hevosella, jos ei sen fyysistä kuntoa ole rakennettu ja suunniteltu huolella. On eri asia harrastella ja liikuttaa hevosia kevyesti ajoittain, eikä siinäkään ole mitään väärää, mutta ei niiltä sitten voi yhtäkkiä alkaa vaatimaan raskaampia urheilusuorituksia, jos niitä ei ole sellaiseen valmennettu.

Pe­rus­e­lin­toi­min­toi­hin liittyvät asiat aiheuttavat luonnollisesti stressiä hevosessa, eli jos sillä on nälkä tai jano. Samoin jos sen elinympäristössä on jotain perusasioita huonosti, kuten vaikkapa koko alue liian märkä.  Myös muutokset ovat hevoselle aina stressaavia asioita, tallipaikan vaihto on hevoselle isompi asia, kuin mitä me ihmiset usein siitä ajattelemme.unnamed-me.jpg

Miten vähentää stressiä?

Tutussa laumassa oleminen vähentää hevosen stressiä. Toki lauman täytyy olla rakenteeltaan sellainen, että hevonen kokee siellä olonsa turvalliseksi. Jos hevonen voi valita, missä liikkuu ja miten syö, kokee se sellaisen valinnan mahdollisuuden hyväksi ja stressiä alentavaksi, ja tällainen mahdollisuus sillä on varmasti vaikkapa riittävän suurella laitumella.  Jos hevonen pääsee toteuttamaan sille tyypillisiä käyt­täy­ty­mis­tar­pei­ta, sillä erittyy erilaisia hyvää oloa tuottavia hormoneita. Tällaisia käyt­täy­ty­mis­tar­pei­ta voivat olla toisen hevosen kanssa oleilu ja lepääminen, rapsuttelu, varsan hoivaaminen ja nuorella hevosella leikkiminen. Kaikki tällainen toiminta tuottaa hevoselle mielihyvää ja alentaa sen stressitasoa. Myös liikkuminen voi helpottaa stressiä.  Ihminen voi auttaa hevosen stres­si­käyt­täy­ty­mi­sen vähentämisessä olemalla hevoselle ennalta arvattava ja toimimalla niin, että hevonen pystyy reagoimaan pyydettyihin apuihin ja se ymmärtää ne. Koulutuksessa myös mieluisat palkkiot voivat vähentää hevosen kokemaa stressiä. Ja vaikka hevonen kokisi ihmisen seurassa turvaa ja sen stressitaso pienenisi, ei ihminen pysty kokonaan korvaamaan hevoselle tärkeää oman lajitoverin seuraa. 

Miten meidän tallilla toimitaan?

Meillä hevoset liikkuvat jonkin verran valmennuksiin ja kilpailuihin, tai ainakin siis tautivapaana aikana. Kuljetus on usein itsessään hevoselle stressaava tilanne. Me olemme kuljetuksessa yrittäneet huomioida, että hevoset meillä olisivat hyvin tottuneita niin lastaamiseen kuin muuhunkin kuljettamiseen, jolloin ne olisivat oppineet asian. Samoin stressiä voi vähentää ajamalla yhdistelmällä erityisen hiljaa. Kaarteissa hevosen on vaikea pitää tasapainoa, jos vauhtia on hivenkin liikaa. Nykyään kun käymme Leidin ja Vickanin kanssa maneesissa, ne menevät traileriin mielellään, ja matkustavat rauhassa. Kokemattomien kuljetuksessa käytän mielelläni kameraa, jotta matkustamista pystyy tarkkailemaan. 


 Vieraassa paikassa varsinkin Leidi on ollut usein selkeästi jännittynyt ja stressaantunut. Nyt olemme kuitenkin saaneet ongelmaan apua, ja tilanne on muuttunut, ja Leidi on ollut maneesissa rauhallinen ja rento. Onkin aivan eri asia ratsastaa ja olla valmennuksessa keskittyneellä ja rennolla hevosella. Eli totuttamista vaatii tuokin asia.  Ja vaikka varmasti kilpailutilanteista tulee edelleen jännitystä hevosen elämään, ja se kokee niitä varmasti jollain tasolla stressaavina, voi niistä aiheutuvaa haittaa kompensoida järjestämällä kotiolot sellaisiksi, missä ne voivat palautua kokemuksistaan rauhassa. Meillä onneksi on kotona rauhallinen maalaistalli, jossa olosuhteet eivät komeilisi sisustuslehtien kannessa, mutta hevoset saavat olla porukassa virikkeellisissä tarhoissa ja palautuvat valmennuksista ja kilpailuista kaikessa rauhassa. Tuttu ja turvallinen lauma auttaa parhaiten stressistä toipumiseen. Laumassa niiden tulee myös liikuskeltua enemmän, ja on kyllä hienoa seurata, kun koko 6 hevosen porukka on yhtä aikaa päivänokosilla kokoontuneena samaan paikkaan. Meillä tarhataan hevoset tällä hetkellä kahdessa 3 hevosen porukassa. Lauma ei vaihdu kovinkaan usein, ja muutenkin meillä talliin liittyvät rutiinit ovat suhteellisen säännöllisiä. 


Viime syksynä meillä oli tilanne, että vanha Lilli- tamma oli stressaantunut, ja se ei nukkunut kunnolla, vaan se saattoi olla pitkiäkin aikoja ilman, että meni makuulle nukkumaan. Vaikka hevoselle riittää aivan erilainen unimäärä, eli noin puoli tuntia makuulla olevaa unta öisin, ei Lillille tullut tätäkään. Lilli alkoi nukahdella päivisin ja saattoi harjatessakin nukahtaa. Eläinlääkäri kävi luonnollisesti tutkimassa hevosen, mutta mitään selittävää syytä ei löydetty. Lilli sai kuitenkin kipulääkekuurin, ja sen nukkumista seurattiin valvontakameran avulla. Vaiva meni ohi, mutta jäi mietityttämään, mikä sen mahtoi aiheuttaa. Nyt ollaankin ilmoitettu Lilli uuteen hevosten uni­häi­riö­tut­ki­muk­seen.  


Eli jatkuvaa seurantaa ja hevosten tarkkailua tämä tallinpito ja hevosten omistaminen vaatii. Ja itse tallinpitäjän stressitasoon ei tässä kohtaa oteta mitään kantaa 😉


Lähteitä: 

https://annakilpelainen.com/2021/03/08/hevosen-stressinsietokyky/

https://hevostietokeskus.fi/i/hoito/kayttaytymistarpeet12654112_10207489679735399_4569221016610788617_n-me.jpg

Kommentit