Background
8.2.2021

Elä­ke­he­vo­sen hoi­ta­mi­nen

Lillin kuu­lu­mi­sia

Meidän ihana mammatamma Lilli (Lily of the Valley) täyttää siis 20 vuotta huhtikuussa, tai siis hevosten katsotaan olevan sen ikäisiä jo vuoden alusta. Mutta suurelle puoliveriselle se alkaa olla jo korkea ikä. Erityisesti, kun Lillillä on ollut erilaisia haasteita terveyden kanssa. Ja ainahan näitä ikääntyviä tulee tarkastella huolella, että milloin on aika siirtyä vehreämmille maille laukkailemaan. Mielestäni rakkaat hevoset ovat ansainneet myös arvokkaan loppuelämän, ja jos sitä ei enää pystytä niille tarjoamaan, on omistajan raskain velvollisuus päästää ystävä pois kärsimästä. 


Vielä kuitenkin Lillillä näyttäisi olevan elämäniloa ja virkeyttä. Sillä oli syksyllä vaisumpi jakso, ja se oli silminnähden väsyneempi ja muutaman kerran nukahteli harjatessa. Eläinlääkäri tutki Lillin ja siitä otettiin kattava ikääntyvän hevosen verikoepaketti, mutta mitään selkeää ei löytynyt. Varmuuden vuoksi se sai kipulääkekuurin ja aloimme seuraamaan sen nukkumista valvontakameran avustuksella. Huomasin, että se ei joka yö menekään kunnolla maate nukkumaan, ja siitä varmasti väsymys johtui. 


Kokeilimme sille myös olkea karsinaan, ja ainakin alustavasti näyttää siltä, että se nukkuu mieluiten olkikuivikkeella. Nyt se onkin ollut virkeämpi ja innostui jopa viikonloppuna ratsastuksessa loikkimaan... Myös muiden hevosten riehumiseen tarhassa se saattaa osallistua, mutta ei enää ole nuoruuden vuosien tapaan aiheuttamassa kilpajuoksua itse. 

Videon  pukitteleva poni on Vickan, mutta Lilli-mammakin kyllä loikkii!

Lisäksi haasteena on ollut sen lihavuuskunto, eli se on ollut hieman hoikka. Toki ison varsan imettäminen on ollut yksi tekijä, ja vanhempi tamma palautuu urakasta hitaammin, vaikka sitä on syötetty valtaisia määriä. Ja tälläkin hetkellä se syö paljon, heinää se saa niin paljon, kuin vain syö, ja meillähän heinä on hyvälaatuista esikuivattua säilöheinää, josta on myös aina analyysit matkassa. 


Lilli saa heinän lisäksi väkirehua, ja kun kaverinsa Leidi ei saa väkirehua juuri lainkaan, saa Lilli väkirehua useita litroja päivässä. Leidi olisi tuollaisella annoksella varmasti jo maata kiertävällä radalla, mutta iso ja re­hun­käyt­tö­ky­vyl­tään huono puoliverinen tällä hetkellä vaatii tuollaista, vaikka se onkin jo vähäisessä liikutuksessa. Lisäksi Lilli saa mashia, sekä Greenlinea vielä kaiken päälle. Lilli ei tosin ole koko elinaikanaan ollut mikään valtavan hyvä rehunkäyttäjä, vaan ihan aktiivitreenissä se on tarvinnut tuota suurempiakin väkirehumääriä pysyäkseen kunnossa. Laidunruohohan on ikääntyvällekin ihan parasta, mutta hetken joudumme sitä ihanuutta vielä odottelemaan. Kuvassa viime kevään ensimmäiset maistelut.

FB_IMG_1589136838208-me.jpg

Ikääntyväkin hevonen tarvitsee liikuntaa. Meillä onneksi hevoset liikkuvat tarhassa jo itsekseen aika paljon, joten huolta ihan päivittäisestä liikuttamisesta ei ole, mutta hyvää tekee elä­ke­läis­mam­mal­le­kin kevyt liikunta. Lilli on edelleen aivan yhtä ihana ratsastaa, kuin nuorempanakin, ainoastaan nuoruuden villiintymiset jääneet pois (muutamia loikkia ei lasketa).  Syksyllä se oli hetken huonompi rat­sas­tet­ta­vuu­del­taan, ja sekin on minusta aina selkeä hälytysmerkki, että jotain on huonosti. Mutta nyt se on taas oma miellyttävä itsensä, kevyt ja herkkä. Liikemekaniikkaa seuraan siltä tarkkaan, sehän liikkuu aika isosti ja joustavasti edelleen. Lillihän osaa paljon erilaisia ratsastuksellisia juttuja, mutta vanhalla iällä ei ole reilua siltä liikaa vaatia, ja kokoamisessa sen täytyy olla tosi hyvin verrytelty alkuun. 

Ikääntyvän hevosen terveydenhuoltoon kuuluu omia juttuja, osa on rutiinia muillekin hevosille. Hampaathan ovat monen vanhemman hevosen heikko kohta. Lillilläkin on pientä kuluman alkua ensimmäisissä poskihampaissa, mutta muuten kalusto kyllä kunnossa. Samoin mahdollisen cushingin taudin oireita tulee seurattua ja verikokeilla sitäkin tarkastellaan. 


Toivottavasti saisimme pitää Lillin  keskuudessamme vielä jonkun aikaa ja nauttia sen kanssa tekemisestä, hevosen ehdoilla kuitenkin. Ja huhtikuussa on leivottava kakku ensimmäisen oman kasvatin 20-vuotissynttärin kunniaksi, niin ihmisille kuin päivän sankarillekin omansa!

Nuorena Lilli oli näin komea!

Lilli%20n%C3%A4yttelyss%C3%A4-me.png

Kommentit