Background
7.12.2020

Jou­lu­ka­len­te­ri

Luukku 7: Leidi 1-vuotiaana

Koska blogi on omistettu erityisesti Leidin seuraamiseen, ajattelin kirjoittaa hieman sen varhaisvuosista. Eli kasvutarinaa ihan varsasta aikuiseksi hevoseksi saakka. Muutenkin nuorten hevosten kanssa tekeminen on ollut kiinnostavaa ja mielekästä puuhaa. 


1-vuotiaana Leidi muutti kasvattajiltaan meille kotitalliin Riihimäelle. Kotimatka sujui rauhallisesti Sissin toimiessa seuraponina. Sissi on meidän vanhempi poni, joka on asunut kotitallilla jo kohta 20 vuotta. Se on varsin tottunut kuljetukseen, ja toimii siksi hyvin epävarman varsan turvana. 

Leidi%201%20v%20tallin%20juhlissa-me.jpg

Leidin 1-vuotiskesään kuului muutama näyttelyreissu, sekä totutusta suitsiin ja ohjasajoon. Tämän lisäksi se oli koko kesän laitumella ja syksyllä se pääsi metsätarhaan, kavereiden kanssa tietenkin. 


Näyttelyreissujen tarkoitus oli totuttaa Leidiä kuljetukseen sekä vieraassa paikassa toimimiseen. Reissut sujuivat mukavasti, ja yhdestä Hippoksen näyttelystä oli tuomisina mukava arvostelu,  9 pistettä ravista! Kovin pieneksi ei sen myöskään arvioitu jäävän, kun jo 1-vuotissyksyllä oli säkäkorkeus 155 ja lautaskorkeus 157. Nyt aikuisena Leidiä ei ole mitattu, mutta siinä 170 cm:n paikkeilla säkäkorkeus on. Suomenhevostammaksi se on varsin suuri. 


Jalka-asennoissa Leidillä on hieman sanomista, mutta niistä huolimatta Leidi on ollut varsin terve hevonen, kerran sillä oli lievä kavionivelen tulehdus. Leidi myös kuvattiin nuorena irtopalojen varalta, mutta mitään ylimääräistä ei löytynyt, vaan kuvat olivat aivan puhtaat. 


Ohjasajoon tutustuttiin myös hieman, meillä oli ammattilainen avustamassa tässä hommassa. Leidi suhtautui varsin järkevästi kaikenlaiseen tekemiseen ja varustamiseen. 

Leidi%201%20v-me.jpg

Leidin ensimmäiset ikävuodet sujuivat siis varsin mukavasti. Muutamat karkailut saattoivat hieman häiritä, mutta muuten murheilta tuossa vaiheessa säästyttiin. Varsan kanssa on kyllä niin mukavaa harjoitella monenlaisia asioita, mutta niiden pitää mielestäni antaa viettää myös aitoa hevosen elämää, laumassa ja laitumella. Lisäksi yksilöllistä kasvuvauhtia tulee seurata huolella. Varsinkin nämä suuriksi kasvavat yksilöt saattavat jossain kasvuvaiheissa olla kömpelöitä ja jopa hitaita. 

Punapäät yhdessä!

Kielo%20ja%20Leidi%20kes%C3%A4ll%C3%A4,%20Leidi%201v-me.jpg
some-3154-me.jpg

Kielo Kestinmäki

Olen keski-ikäinen ratsastuksen harrastaja ja oman kotitallin pitäjä. Intohimona ovat kouluratsastus, hevoskasvatus sekä suomenhevoset. Ammatiltani toimin Tukesissa valvoen erilaisten eläinpalveluiden asiakasturvallisuutta. Koulutustaustani on maa- ja metsätaloustieteiden parista,  tarkemmin kotieläintieteiden saralta, Helsingin yliopistosta. 

Kommentit