Background
6.12.2020

Jou­lu­ka­len­te­ri

Luukku 6: Liinakon Leidi

Tämä blogi on lähes kokonaan omistettu Liinakon Leidille. Leidi on 2012 syntynyt suomenhevostamma, ja sen kanssa olisi unelmana osallistua suomenhevosten koulumestaruuksiin, ehkä jopa ensi vuonna!


Leidi on tullut meille 1-vuotiaana suoraan kasvattajiltaan Katja ja Harri Kuokalta Virolahdelta. Leidin isä on kuuluisa Hessin Leevi, joka on ollut koulumestareiden mitaleilla useampana vuonna peräkkäin, sekä herättänyt kiinnostusta osallistumalla myös vaikeampiin kou­lu­rat­sas­tus­luok­kiin. Leidin emä on Hessin Vilja, joka sekin on ratsukantakirjattu, sekä sillä on kilpailtu kouluratsastuksessa. Leidin ostopäätökseen aikanaan vaikuttivat paljon sen hienot vanhemmat, mutta myös Leidi itse vakuutti erityisesti hyvän laukan osalta. 


Leidi on aikamoinen persoona ja myös tamman vaihtelevat mielialat näkyvät siinä selvästi. Perusasioiden oppiminen on ollut Leidille helppoa, ja normaalilla rennolla tuulella ollessaan, se suhtautuu asioihin suomenhevosmaisen tyynesti. Joskus se on kuitenkin reippaammalla mielellä, ja se kyllä näkyy sitten kaikessa puuhastelussa. Leidi ei ole niin kovin perso ruualle, vaan on enemmän liikkuvaista sorttia. Aamuisin se saattaa laukkailla tarhassa, ennen kuin asettuu syömään heiniään. 


Leidi on myös innokas puuhailemaan kaikenlaista. Se osaa avata ovia näppärästi, myös vesihanojen aukaiseminen (automaattikupeista) on sen mielipuuhaa. Ikävät kumimatot karsinassa, joiden tarkoitus on suojata puulattiaa, ovat Leidin mielestä täysin turhia, ja ne onkin kätevämpää kääriä pois mukavina suikaleina. Leidin karsina on nykyään siirtotallissa, jossa on sellaiset salvat, että se ei niihin yllä, ja kantovesi. 


Leidi tarvitsee aika paljon liikuntaa, niin ratsastuksen merkeissä, kuin vapaata liikettä tarhassa tai laitumella kavereiden kanssa. Se saa onnekseen olla koko päivän isossa metsätarhassa, missä sillä on touhua ja virikkeitä. Leidi on mm. kaatanut tarhassa yhden puun... Yllättävän ketterästi sekin laukkailee siellä kivien ja kantojen yli, vaikka isokokoinen tamma onkin. Nuorempana Leidi harrasti karkailua tarhasta, ja on mennyt aidasta niin yli, ali kuin läpikin. Mukavinta oli saada koko muu lauma mukaan retkeilemään, tuumaa Leidi. Retkeilyinnostus päättyi sittemmin vahvempaan sähköpaimeneen, ja lisäksi meidän tallilla on nykyään valvontakamerat, joista voi hevosten menoa tarkkailla vaikkapa työpäivän aikana. 

Leidillä oli jo nuorena aika paljon pomppua!

Leidin%20pomppu-me.jpg

Ratsuna Leidi on reipas ja erittäin eteenpäin pyrkivä. Parhaimmillaan se on nöyrä ja toimiva ratsu, mutta vaikkapa ratsastajan jännittäminen saattaa saada myös sen jännittyneeksi, ja silloin asiat vaikeutuvat. Leidi on omalla laillaan hyvin herkkä hevonen, mutta jännittyessään se saattaa tuntua vahvalta, jos ratsastaja ei tarpeeksi nopeasti myötää ohjista. Lisäksi se voi jännittyneessä mielentilassa reagoida ulkopuolisiin ärsykkeisiin vahvasti. Ihan sellaista rentoa tätiratsua ei Leidistä saa, mutta parhaimmillaan se on oikein mukava ja nöyrä työmyyrä. 


Leidin koulutus on edennyt vähän ehkä hitaammin, osaksi johtuen sen suuresta kasvusta. Myös ratsastajalla on ollut totuttautuminen suomenhevoseen monen puoliverisillä ratsastetun vuoden jälkeen. Suomenhevoselle täytyy mielestäni antaa vielä enemmän aikaa kehittyä ja kasvaa valmiiksi. Asioita voi toki tehdä ja harjoitella, mutta vaatimustaso ja treenimäärä tulee suhteuttaa muuhun kehitykseen ja kasvuun. Leidi kasvoi lähes 7-vuotiaaksi saakka! 

Leidi saattaa itse tarjoilla korkeamman koulun liikkeitä erityisesti innostuessaan, mutta tarkoituksella niitä ei ole vielä aika edes kokeilla. 

Leidi%20piffaa-me.jpg

Leidin vahvuuksia on sen kolme luonnostaan hyvää askellajia. Jos sen saa rennoksi, se kävelee matkaavoittavasti, mutta emme ihan vielä tällaista ole päässeet kouluradalla esittämään. 


Ravissa ongelmana on ollut kiireisyys. Siltä kyllä löytyy "vaihteita" jopa ravin lisäämiseen, mutta ensin perusravi ja rauhallisuus täytyy saada kuntoon. Se onkin meidän tulevan talven tavoitteena, löytää uudelleen rentous ja rauha kaikkeen tekemiseen. Sitä kautta on toiveena saada raviin lisää joustoa ja ilmavuutta. 


Laukka on myös Leidillä hyvä, sillä on luonnostaan kolmitahtinen laukka, mutta se vaatii vielä paljon lisää voimaa kyetääkseen kantamaan itseään kootummassa laukassa. 

Leidi%20laitumella-me.jpg

Leidi on siis aikamoinen tyyppi, ja sen kanssa ei tylsiä hetkiä ole ollut. Koskaan ei aamulla voi tietää, onko vastassa vinkuva ja paikallaan laukkaava tyyppi, vai sangen rento kaveri. 


Ensi viikolla seuraamme joulukalenterissa Leidin kehitystä varsasta aikuiseksi, sekä pääsemme tutustumaan Leidin sukulaisiin!

Leidi%20hypp%C3%A4%C3%A4%20pystyyn%20laitumella-me.jpg

Kommentit