Background
5.12.2020

Jou­lu­ka­len­te­ri

Luukku: 5: Didi syntyy!

10.6.2019 syntyi kovasti odotettu toisen polven oma kasvatti Didi eli Lily's Diandra. Didi on minun ja tyttäreni Sirun yhteinen hevonen. Lilli- emälle valittiin sulhaseksi ori, jolla oli jo jälkeläisnäyttöjä. Isä Diarado on esteori, mutta on jättänyt hyvin liikkuvia hevosia, sekä kevyttä tyyppiä, hyviä jalka-asentoja ja rohkeaa luonnetta. 


Lillin tiineys meni muuten mukavasti, mutta se sairastui istukkatulehdukseen, ja Lillin lopputiineyttä lääkittiin ja seurattiinkin tarkkaan. Varsominen meni onneksi hyvin, ja olimme paikalla seuraamassa tilannetta. 


Didi oli heti syntyessään tomera ja napakka tamma. Jo kahden päivän ikäisenä se ilahdutti eläinlääkäriä napakalla potkulla reiteen. Koska emällä oli ollut istukkatulehdus, myös varsan olotilaa seurattiin tavanomaista tarkemmin. Keuhkojen ultraaminen ei miellyttänyt Didiä, mutta lukuisista tutkimuksista ei löytynyt mitään huolenaiheita. 

Didi%20vastasyntyneen%C3%A4-me.jpg

Didin ensimmäinen kesä sujui alkuun laitumella emän kanssa, loppukesästä sitten myös Leidi liittyi seuraan. Didi on ollut heti varsasta saakka selvästi rohkeampi, kuin emänsä oli samanikäisenä. Lisäksi Didissä on ripaus omaa tahtoa. 


Erityisen hauskaa on ollut seurata Didin leikkiä ja riehumista laitumella. Se on ollut aika energinen ja selvästi nauttii liikkua ja pomppia paljon. Didi vierotettiin vasta 11 kuukauden iässä kokonaan, mutta sitä ennen sen maidonjuontia rajoitettiin, koska kasvuvauhti oli nopeaa ja se oli eläinlääkäreiden mielestä hieman paksu... Didi tosin oppi nopeasti avaamaan Lillille asennetut liivit. 


Ennen vieroitusta Didi oli aikamoinen pieni riiviö, ja pukitteli emäänsä päin ihan koko ajan, välillä jopa osuen. Vieroituksessa Didi muutti ensin omaan karsinaan pieneksi ajaksi, ja aikaa pikkuhiljaa pidennettiin. Sitten se alkoi viettää yöt omassa karsinassa, ja jossain vaiheessa myös tarhaseura vaihtui, eli emä Lillin tilalle tuli tarhaan vanhempi ponirouva Bella. Bella pisti nuorukaisen oitis ruotuun, ja alkuun Didi ei uskaltanut mennä 10 metriä lähemmäki Bellaa. Samalla muuttui käytös myös meitä ihmisiä kohtaan, ja siitä lähtien se on ollut helppo käsitellä! Didin kanssa tarhassa on myös pieni poni Sissi, jonka kanssa Didi leikki ja riehuu. 

Neljän kuukauden ikäisenä Didi lähti käymään EBEF- näyttelyssä. Samalla tuli  harjoiteltua myös matkustamista. Koska Didi oli jo opetettu olemaan kiinni, se laitettiin trailerissakin kiinni omaan lokoseensa. Trailerissa oloa harjoiteltiin muutama kerta ennen varsinaista pidempää ajomatkaa. Onneksi Lilli on tottunut matkaaja ja sen kanssa Didikin matkusti hienosti. Varmuuden vuoksi Didin puolen etupuomiin oli laitettu paksu kumimatto ikään kuin seinäksi. Lisäksi trailerissa oli koko ajan kamera, jotta pystyimme ajon aikana seuraamaan tiannetta. Ja ajonopeus oli erityisen hidasta, koska Didille haluttiin ensimmäisestä pidemmästä matkasta miellyttävä kokemus. Sittemmin Didi onkin matkustanut rekassa sekä tuotu yksin trailerissa hevossairaalasta kotiin. Missään näissä matkustamisissa tai lastauksissa ei sillä ole ollut ongelmaa. 

IMG_9058-me.JPG

Näyttelyssä oli myös Didin ensimmäinen vierailu maneesiin! Se tervehtikin kuuluvasti hirnumalla kaikkia paikalla olijoita. Maneesiin se saapui luonnollisesti passagessa. 

Hupsista, välillä tulee hypittyä narussakin.

IMG_9056-me.JPG

Puolivuotiaana Didi oli emänsä kanssa maneesissa harjoittelemassa hyppäämistä. Sitä ei tietenkään mitenkään treenattu, vaan se sai muutaman kerran emän seurassa hypätä kujassa 30cm:n korkuisia esteitä. Kujassa se eteni rohkeasti emän edellä. Kotona se on myös saanut tutustua esteisiin muutaman kerran. Eniten hyppyjä se kuitenkin treenaa tarhassa, jossa se hyppii kivien ja kantojen yli, niin että heikkohermoisempaa omistajaa välillä hirvittää. 

Didi%20hypp%C3%A4%C3%A4-me.jpg

Vuoden ikäisenä Didi opetettiin juoksutukseen ja ohjasajoon. Didi oppikin juoksutuksen ihan ensimmäisellä kerralla. Kasvavaa varsaa ei kannatta kovin paljoa ympyrällä juoksuttaa, mutta lyhyet hyvin opitut pätkät helpottavat aikanaan ratsutuksen aloittamista, kun tietyt peruskäskyt jo osataan. 


Seuraava koitos Didillä onkin sitten ensi keväänä Kyvyt Esiin- karsinnat. Sitä ennen se käy maneesissa harjoittelemassa hyppyjä. Mielestäni nämä nuorten hevosten tapahtumat ovat ensisijaisesti hevosten kou­lu­tus­ti­lai­suuk­sia ja loistava mahdollisuus opettaa hevonen matkustamiseen ja liikkumaan muuallakin, kuin kotitallilla. Hevosten arvosteleminen nuorena on haastavaa, joskus joku hankala kasvuvaihe saattaa olla juuri kisapäivänä, ja silloin tärkeintä on saada hevoselle hyvä ja positiivinen kokemus, vaikka sitten hieman helpommilla tehtävillä. 


Didin esikoulu siis jatkuu vuodenvaihteen jälkeen. Sitä ennen se lähinnä treenailee tarhassa itsenäisesti ja kavereiden kanssa. 

IMG_7963-me.JPG

Kommentit