Background
7.3.2021

Meidän tallin asukkaat

Mitä kuuluu Bellalle?

Beluna eli Bella asuu meillä ylläpidossa ja toimii tyttäreni Sallan harrastehevosena sekä hyvän mielen terapeuttina. Bella on kohta 19-vuotias ponirouva, joka on luonteeltaan vakaa ja rauhallinen. Se on varsin oman arvonsa tunteva, ja se ei jaa ruokiaan. Samalla se pitää järjestystä yllä omassa pikkulaumassaan meidän pikkuponin ja 2-vuotiaan Didi-varsan kanssa. 


Bellan viikko-ohjelmaan kuuluu noin 5-6 kertaa ratsastusta, joka usein on kohtuullisen kevyttä liikuntaa. Bellalla ratsastetaan myös jonkin verran ilman satulaa. Maastossa Bella tykkää käydä, ja aina säiden ja pohjien salliessa se vetääkin meidän koko porukan maastoretkeä. Salla ratsastaa myös ihan kentälläkin, mutta koska ponilla on jo hieman ikää, ja sillä on nuoruudessa hypätty, on sen ohjelma kevyttä, ja sillä ei juurikaan hypätä muutamia hyvänmielen 30cm:n loikkia lukuunottamatta. Säännöllinen liikunta on kuitenkin tärkeää, jotta poni pysyy kunnossa. Bella onkin oikein osaava poni, ja taitaa kyllä kaikenlaisia kiemuroita, jos vain ratsastaja osaa niitä pyytää. Kentällä Bella on myös hyvin rauhallinen, ja enemmänkin hitaanpuoleinen. 


Maastossa Bellasta voi sen sijaan löytyä ihan uusia vaihteita, ja siellä se saattaa innostua reippaaseenkin menoon. Eli vanha kunnon sääntö, että kotiinpäin ei laukata, pätee poneihin! Onneksi tänä talvena on ollut lunta ja olemme päässeet pellolle auratulle radalle laukkailemaan. Syvässä hangessakin olemme päässeet kahlailemaan, mutta vain käynnissä ja lyhyen aikaa. 

Bella%20ja%20Salla%20(2)-me.jpg

Lisäksi Salla tekee Bellan kanssa agilityä ja muita temppuja. Bella tekee pienestä ruokapalkasta mielellään jotain. Ja toisin kuin tallin muut hevoset, Bella pääsee nauttimaan hieronnasta, iltasaduista ja muusta hemmottelusta. Bella onneksi nauttii, kun sitä hoidetaan, eikä ole yhtään kärttyinen mistään hoitotoimista. Välillä tallissa onkin meneillään jokin rentoutusharjoitus, ja silloin on viisainta olla häiritsemättä ;).  Ja meillä kuitenkin aikuiset huolehtivat ponin perusasioista, eli terveydenhuollosta, kengityksistä ja ruokinnasta. Eli pieni lisähemmottelu ei varmastikaan haittaa, jos ei mitään suuria määriä herkkuja syötetä tms. 

Joulun aikaan Bella käväisi maneesilla jumppailemassa: 

Bella siis viettää rauhaisaa elämää maaseudun rauhassa. Metsätarhassa sekin saattaa välillä innostua riehumaan, mutta ensin sen omassa arvoärjestyksessä tulee aina ruoka. Hyvä ruoka, parempi mieli, tuumaa Bella, ja häätää muut pois heinäkasalta ja jatkaa syömistä. Heinäpisteitä täytyykin olla tarhassa useita ja riittävän väljästi sijoiteltuna, että kaikki pääsevät syömään. 

some-3154-me.jpg

Kielo Kestinmäki

Olen keski-ikäinen ratsastuksen harrastaja ja oman kotitallin pitäjä. Intohimona ovat kouluratsastus, hevoskasvatus sekä suomenhevoset. Ammatiltani toimin Tukesissa valvoen erilaisten eläinpalveluiden asiakasturvallisuutta. Koulutustaustani on maa- ja metsätaloustieteiden parista,  tarkemmin kotieläintieteiden saralta, Helsingin yliopistosta. 

Kommentit