Background
26.2.2021

Leidin päivä

Val­men­nus­ta

Tänään pääsimme pitkästä aikaa valmennukseen. Meillä on ollut haasteita teknisellä puolella, ensin hajosi auto, sitten traileri... Mutta nyt saimme onneksemme lainakopin käyttöömme, ja pääsimme suuntaamaan kohti Erkylän kartanon maneesia. Tiet olivat aika mielenkiintoisessa kunnossa, varsinkin nämä pienet maalaistiet, joten varovaisesti edettiin. Onneksi "uusi" automme Landcruiser on kuin tehty vetohommiin, joten pääsimme etenemään ongelmitta. Tässä yhteydessä en malta olla muistuttamatta, kuinka tärkeää hevoselle on, että niiden kanssa ajetaan oikeasti hiljaa ja mutkat hitaassa vauhdissa. En itse ainakaan haluaisi tulla valmennukseen tai vaikka kisoihin hevosella, joka on koko matkan joutunut jännittämään lihaksiaan epävarmassa kyydissä.  


Pienellä jännityksellä menimme tunnille, koska muutama kuukausi on mennyt nyt ihan kotona ratsastellessa. Toki peruskuntoa on tehty ja Leidi on päässyt monipuoliseti liikkumaan niin lumisella kentällä kuin maastossakin, mutta sellainen hienosäätö ja vaikkapa väistöt, ovat jääneet ohjelmasta uupumaan. Kävimme myös edellisenä päivänä ennen tuntia hieman jumppaamassa maneesilla. Haasteena on muistaa, että taas on uudenlaista liikuntaa, ja se on syytä aloittaa varovaisesti ja hevosta kuunnellen. 


Erkylän kartanon maneesissa meitä odottikin valmentajamme Jonna Aaltonen. Tulimme valmennukseen nyt ensimmäistä kertaa Sirun ja Vickan- ponin kanssa. Tämä ratsukko on vasta palannut Saksasta ja ovat aloittelemassa harjoituksia pidemmän sairasloman jälkeen. Leidi ja Vickan ovat olleet kavereita jo aiemmin, joten ne matkustavat sujuvasti yhdessä. Leidi vaikutti heti saavuttaessa mukavan rennolta ja rauhalliselta. On heti itsellekin paljon helpompaa, kun mukana on suomenhevonen, joka myös käyttäytyy rotunsa edustajan tavoin. Nuorempana ja vielä viime syksynäkin Leidi saattoi olla aika reaktiivinen. Joko ikä on tehnyt tehtävänsä, ja se on nyt aikuistunut saavutettuaan 9 vuoden iän, tai sitten keskinäinen kavioliittomme on edennyt luot­ta­muk­sel­li­sem­paan suuntaan. Tai sitten ihan väkirehujen jättäminen pois Leidin ruokavaliosta kokonaan on auttanut. 


Oli syy mikä tahansa, on niin eri asia päästä keskittymään itse tekemiseen. Yhteistyö on toki edelleenkin varsin keskeneräistä, mutta Jonnan avulla olemme löytäneet oikean suunnan. Leidi on edelleen hyvin energinen ja innokas ratsu, joka mielellään etenee reipasta vauhtia eteenpäin. Tavallaan se on äärimmäisen herkkä ratsastaa, mutta jos ratsastaja jää ohjaan kiinni tai muuten paineistaa sitä, se voi muuttua todella vahvaksikin. 


Tällä tunnilla harjoittelimme ravissa avotaivutuksia sekä väistöjä. Kaikenlaiset väistöt sopivat Leidille tosi hyvin, koska ne jo luonnostaan hidastavat sen menoa. Avotaivutuksen avulla pystyy myös ulkokylkeä kontrolloimaan ja säätämään ja samalla se auttaa hevosen suoristamisessa. Raviväistössä meillä oli ajoittain hankaluutena se, että takaosa meinasi ajoittain johtaa väistöä, tai sitten väistö loppui ennen uraa hieman kesken. Itse huomaan, että mitä vaativampi tehtävä, ei meinaa keskittymiskyky enää riittää vaikkapa istunnan huomioimiseen. 


Laukkaosuus on meille vielä haastava. Leidillä on periaatteessa oikein hyvä laukka, mutta sen hallinnassa on ollut kehittämistä. Samoin laukannostot vaativat vielä aikamoista hienosäätöä. Leidi kyllä nostaa laukan jo käynnistäkin, mutta koska laukasta se kuumenee ja innostuu oikein, meinaa itsellä jäädä pohje irti kyljestä ja sitten laukannostoapu tulee jo valmiiksi viritettyyn hevoseen vähän turhan äkkiä ja nosto ikään kuin räjähtää. Eli tässä jodumme tekemään kotiläksyjä. Leidihän on siitä mukava hevonen, että se tekee töitä todella mielellään, ja kuuntelee ratsastajaa kyllä, jos vain osaa antaa ymmärrettäviä apuja. 


Tänään saimme laukassa muutamia mukavia pätkiä, kun vain ratsastaja muisti ratsastaa jokaisen askeleen, ja tehdä puolipidätteitä aivan koko ajan. Leidin into ja energia, sekä osaksi toki kokoamiskyvyn puute, aiheuttavat helposti tilanteen, jossa hevonen venyy vähän pitkäksi eikä kanna kunnolla, vaan vauhti kiihtyy ja jarrut heikkenevät. Tässä on ratsastajalla suuri vastuu muistaa, että puolipidätteillä tulee pitää hevonen hallussa ja siinä vauhdissa, mitä ratsastaja haluaa. Leidihän etenisi miellään astetta reippaampaakin vauhtia, ja sille on oma paikkansa sitten maastossa. Muutama reipas eteneminen on tullut suoritettua ihan kouluradallakin, mutta sellaisia esiintymisiä emme enää kaipaa, eikä niitä tuomaristokaan suuresti arvostanut... 154786812_425440982013161_4759693260165901682_n-me.jpg

Leidin päivä: 

KLo 6.45: Huomenta!

Klo 7: aamuheinät ja ulos syömään kavereiden kanssa

Klo 9: takaisin sisälle ja harjaus ja valmistautuminen valmennusreissuun

Klo 10: Lastaus ja kohti Erkylää

KLo 11: Hevosten purku ja maneesille

Klo 11.30 Valmennustunti Erkylän kartanon maneesissa

Klo 12.30 loppukäynnit ja lastaaminen kotimatkalle

Klo 13: Kotona, loimien vaihto, harjaus ja kavereiden kanssa tarhaan jaloittelemaan.

Klo 14: Päiväheinät

Klo 18: Sisälle ja väliheinät

Klo 21: Yöheinät ja mash- puuro, elektrolyyttejä, kivennäisiä

Klo 21.30 Hyvää Yötä


154371692_230702922093648_800769189256409950_n-me.jpg

Kommentit