Background
29.1.2021

Treeniä ja kunnon kohotusta

Meillä on Leidin kanssa ollut tehokas viikko treenien suhteen. Liikuntaa on ollut niin Leidillä kuin ratsastajallaankin! Ja tämän viikon puheenaiheena mediassa on ollut myös ratsastajan kunto ja sen merkitys ratsastukseen ja hevosen hyvinvointiin. Uusimman tutkimuksen mukaan ratsastajien kunnon kohottamiseen ei riitä pelkästään ratsastus, vaan muutakin liikuntaa on hyvä harrastaa. Kuntoilua%20(2)-me.jpg

Vaikka omaan päivään kuuluu paljon liikuntaa, koska kaikki tallityöt ovat tällä hetkellä omalla vastuulla, ei se riitä kunnon kohottamiseen. Olen seurannut sykemittarilla liikuntaa sekä rasittavuutta, ja perustallitöissä syke pysyy aika matalalla tasolla. Lämmittelystä se kuitenkin menee hyvin, on paljon mukavampaa nousta ratsaille lämpimillä lihaksilla ja muutenkin vertyneempänä.


Kunnon kohottamiseen olen lisännyt muuta harjoittelua kalenteriin. Ja siis nimenomaan kalenteriin, muuten harjoitukset jäävät toteuttamatta, ja aika menee helposti muuhun. Kerran viikossa on pilates- harjoittelutunti, jonka teen videomateriaalin pohjalta. Pilates on ollut hyväksi avuksi oman keskivartalon lihasten vahvistamiseen, sekä myös hengityksen harjoittelu rentouttaa ja auttaa jännittävissä tilanteissa, vaikkapa kilpailuissa. 


Lisäksi olen aloittanut pikkuhiljaa valmistautumisen kohti kesän triathlon- kisaa, eli lisään kävelylenkkiin juoksemista. Uimahallit ovat harmillisesti vielä kiinni, mutta heti kun ne avautuvat, treenikalenteriin tulee yksi uimavuoro viikkoa kohden. Pyöräilykelitkään eivät vielä ole ihan parhaimmillaan, mutta keväällä sitten on puolipakko aloittaa myös pienimuotoinen pyöräily. Sehän tässä hevosharrastuksessa on hankaluutena, että se vaatii niin paljon aikaa, rahaa ja vaivaa, että helposti kaikenlainen muu liikunta jää väliin. Saapi nähdä, mihin kaikkeen sitä sitten aidosti arjessa ehtii, mutta pilates ja juokseminen ovat kyllä hyviä juttuja muutenkin, eivätkä vaadi suoraan mitään eri­tyis­jär­jes­te­lyi­tä. 

IMG_7980-me.JPG

Meillä oli myös Leidin kanssa Jonna Aaltosen valmennustunti. Ja Leidi oli kuin olikin varsin rauhallinen ja rento maneesissa. Meillä on mennyt pitkä aika, jotta Leidi on saatu tottumaan maneesissa menoon, ja että se olisi siellä rento. Meillä oli nyt muutaman viikon tauko valmennuksista teknisistä syistä johtuen (auton hajoaminen pariinkin otteeseen). Tämän huomasi etenkin laukkaosuudessa, eli ihan parhaimmillaan emme olleet siinä, mutta raviosuus tunnilla onnistui. 


Teimme ravissa väistöjä ja tarkoituksena saada Leidi tasaiselle rennolle tuntumalle, ja enemmänkin hidastamaan askelta, jotta ravi sitten jossain vaiheessa olisi ilmavampaa. Leidi liikkuu hyvin mielellään paljon ja nopeasti eteenpäin, ja ravista tulee silloin kipittävää, eikä se kanna itseään selästä optimaalisesti. Vaikka meillä on edelleenkin paljon työtä ja kehittymistä, on kuitenkin fiilis hyvä, ja edistystä on tullut. Ja tuo rentous ja pehmeä kuolaintuntuma on kuitenkin avain kaikkeen. 


Laukassa teimme pieniä kiemuroita, jotta mukaan tuli laukkaa muutenkin kehittävää vastalaukkaa. Laukannostot onnistuvat nykyään jo paremmin, eli Leidi malttaa odottaa nostamisen, vaikka ehkä muuten muoto ei siinä täydellisesti säilykään. Leidillä on hyvä ja suuri laukka, mutta sen kokoaminen ja hallinta vaativat aika paljon voimaa ja lihaskuntoa. 

Videolla ns. vapaata harjoittelua ;) Kaverit ja riittävä tila mahdollistavat liikkumisen... Video on valvontakameran tallenteesta. 

Kommentit