Background
19.1.2021

Hevosen ruo­kin­nas­ta

Heinän merkitys

Heinän merkitys on tärkein asia hevosen ruokinnassa. Heinä vaikuttaa hevosen hyvinvointiin kokonaisuudessaan. Hevonen on karkearehun syöjä, ja sen ruuansulatus on muokkaantunut niin, että se luonnossa vaeltaisi ja söisi suurimman osan vuorokaudesta. Heinällä on myös suurin merkitys ruokinnassa sen määrän suhteen. Keskiverto hevonen syö heinää 10-20 kg vuorokaudessa, väkirehut ovat vain pieni osa tästä kilomäärästä.

Heinän laatu on mielestäni myös tärkeä asia ruokintaa suunniteltaessa. Nykyään on olemassa monenlaisia lisäravinteita ja täysrehuja heinän lisäksi. Jos heinän ravintoarvoja ei yhtään tiedetä, on kokonaisuuden suunnittelu vaikeaa. Lisäksi vaikkapa ka­vio­kuu­me­taus­tai­sil­le on erityisen tärkeää tietää, millaiset sokeriarvot heinässä on. Myös heinän hygieeninen laatu on tärkeää, hevonen ei kestä pilaantunutta tai homehtunutta heinää lainkaan. Kaikessa ruokinnassa tulee rehujen laatua tarkkailla, mutta meillä on ollut onni saada myös hygieeniseltä laadultaan erinomaista heinää. 


Meidän tallin kaikki heinä tulee Juha Sivolta Kokkosalon tilalta: www.kokkosalontila.com . Yhteistyömme on jatkunut nyt lähes 20 vuotta, ja on huojentavaa tietää, että laadukasta heinää on saatavilla ja sitä riittää. Jokaisen kuorman mukana tulee analyysi, jonka perusteella meillä hevosten ruokinta suunnitellaan. Juha kertoo, että heillä otetaan vuosittain useita kymmeniä analyysejä. Tietyt arvot on helppo päätellä pitkällä kokemuksella peltojen, lannoituksen ja sääolojen vaikutuksista. Mutta osaa arvoista ei pysty ennustamaan, vaan niihin tarvitaan analyysejä. Esimerkiksi sokerin arvioiminen on edelleen hankalaa, vaikka tiedetään, että mm. matala typen ja kaliumin taso niitä selvästi nostaa.


Juhan heinä on meille myös varastoinniltaan sopivaa, paalit ovat muoviin käärittyjä kanttipaaleja ja kooltaan noin 300 kilon painoisia. Ne pystytään myös kätevästi varastoimaan täysin ulkosalle, koska meillä varastointitilat ovat puutteelliset. Kanttipaali on helppo käsitellä, siivut irtoavat kätevästi ja paalin muovit saa leikattua niin, että paali pysyy säänsuojassa. Kesäaikana täytyy muovi poistaa kokonaan, ja laittaa vaikkapa vanerilevy paalin päälle (ja vielä niin, että levyn ja paalin väliin jää ilmaa). Kesällä saatetaan ottaa myös jonkin verran perinteistä kuivaa heinää, mutta pääasiassa meillä syötetään esikuivattua säilöheinää. Tällainen pienempi paali sopisi myös pienemmälle hevosmäärälle. Meidän 6 hevosta syövät paalin 4 päivässä, eli vähintäänkin riittävästi, etenkin, kun joukossa on yksi aivan pieni poni!

Tutustu laatuheinään:  https://www.kokkosalontila.com/  

Hein%C3%A4%20analyysi-me.jpg

Heinäanalyysistä:

Kuiva-aine kertoo heinän kos­teus­pi­toi­suu­des­ta. Meidän heinässä arvo on 813g/kg, mikä tarkoittaa sitä, että tämä meidän esikuivattu säilöheinä on hyvin kuivaa. Meillä se helpottaa arjen pyöritystä, koska se ei myöskään talvella jäädy. Joten kovemmillakin pakkasilla tällaisen heinän käsittely on sujuvaa. Ainoastaan, jos paali on hautautunut lumeen, voi ensimmäisen siivun kaivaminen vaatia pientä työtä.

D- arvo eli sulavuus kertoo siitä, miten hevonen kykenee käyttämään rehun hyödykseen. Sulavuudella on merkitystä myös suolisto-ongelmaisilla hevosilla. Meidän heinässä arvo on 619, ja suositus on 600-650. 


Raakavalkuainen kertoo nimensäkin mukaisesti valkuaisen määrästä heinässä. Meillä raakavalkuaisen arvo on 112g/ kg ka. Sulava raakavalkuainen on meillä 73g/kg ka. Nämä arvot ovat hyviä harrastehevosille, sekä treenissäkin olevalle hevoselle. Kasvavalle varsalle sekä hoikalle vanhalle tammalle on annettu hieman valkuaislisää pelletin muodossa. Valkuaisen määrä on erityisen oleellista tarkistaa rehuanalyysistä, erityisesti näiden kasvavien kanssa. 


Sokeriarvoista ollaan nykyään varsin kiinnostuneita, ja erityisesti lihomaan taipuvaiset ka­vio­kuu­me­taus­tai­set vaativat heinää, jossa sokeriarvot ovat alle 100. Meillä on yksi pikkuponi, sekä yksi suurempi poni, joilla on tällaista taipumusta, joten niille tämä heinä sopii loistavasti, arvon ollessa 52! 


Kivennäisten suhteen on analyysistä erityistä hyötyä. Ca (Kalsium), P (Fosfori), K (Kalium)ja Mg (Magnesium) on mitattu meidän analyysissä. Tärkein asia on huomioida kalsiumin ja fosforin keskinäinen suhde. Tämä tarkoittaa sitä, että jos tasapaino on pielessä, tulee sitä kivennäisellä ja kalkkilisällä korjata. Meillä suhde oli sellainen, että kasvavalle varsalle on lisätty kalkkilisää täysrehun lisäksi, jotta suhde saadaan optimiksi. Toki laskennassa tulee ottaa huomioon kaikki hevosen käyttämät muut rehut, jotta tuloksesta tulee oikea. Nuorilla hevosilla tuon suhteen suositellaan olevan noin 1,8:1, kun aikuisille hevosille saattaa riittää 1,2:1.


Meillä laskelmat on toteutettu Hopti- ruokintalaskurilla, josta saa kätevästi myös yleisimpien meillä käytettyjen lisärehujen arvot. Myös ihan excell- pohjalla nuo voi helposti laskea. Tärkeää on huomioida, että jokaisella hevosella on ihan omat ja ainutlaatuiset tarpeensa! Kasvavat nuoret sekä siitostammat vaativat ihan omanlaisensa huomion ruokinnan suunnittelussa. Mutta kyllä analyysi auttaa myös kilpa- ja harrastehevosten ruokinnan suunnittelussa. Laskurin avulla on hyvä havainnoida myös, tuleeko jotain ravintoainetta aivan liikaa, erityisesti silloin, kun käytetään useita erilaisia lisärehuja.   FB_IMG_1582654971573-me.jpg

Suomenhevosen ruokinta onkin sitten ihan oma kokonaisuutensa. Leidi on hyvä syömään, mutta ei mikään pohjattoman ahne, toisin kuin moni rotutoverinsa. Mutta Leidi ei myöskään kestä juurikaan väkirehuja, vaan sen ruokinta painottuu heinään, jota täydennetään sopivalla kivennäisellä. Leidi on saanut treenikaudella välillä väkirehuja, mutta se tulee niistä kyllä aivan mahdottoman energiseksi, vaikka määrät ovat olleet pieniä. Leidi kun on luonnostaan hyvin energinen tyyppi, sille ei tarvitse antaa lisäpotkua... Vettä, heinä¨ä, kivennäisiä, pieni määrä mashia runsaaseen veteen liotettuna, sekä suolat ja tarvittaessa elektrolyytit muodostavat Leidin ruokinnan perustan. Toistaiseksi Leidi on välttynyt vatsan toiminnan häiriöiltä ja on se ollut muutenkin sellainen perusterve tyyppi!

Kommentit