Background
12.1.2021

Leidin pak­kas­vii­kon har­joi­tuk­set

Kauden en­sim­mäi­nen kil­pai­lu­har­joi­tus

Tällä viikolla Leidin kotitreeneihin on kuulunut niin kentällä työskentelyä, kuin pellolla laukkailuakin. Meillä onkin kenttä ihmeen hyvässä kunnossa ja lumi antaa askelille lisää vastusta. Uran kohta on tiivistynyt oikein mukavaksi pohjaksi, alla on hiekka, joka on pehmeää suolauksen ansiosta ja päällä pieni lumikerros. Pellolla lunta taas on niin paljon, että täytyy varoen treenailla, ettei Leidi kipeydy raskaassa hangessa jumppaamisesta. 


Leidi on ollut leppoisa ja rauhallinen kaikessa kotityöskentelyssä, ja toivotaan, että saisimme nauttia sen seesteisestä mielestä myös loppuviikon ma­nee­si­har­joi­tuk­sis­sa. Meidän teemana on ollut saada Leidi mahdollisimman rennoksi, ja odottamaan rauhassa ratsastajaa. Siirtymiset askellajista toiseen, ja askellajin sisällä,  ovat olleet hyviä harjoituksia, etenkin, kun pääasiassa ratsastetaan uraa pitkin. Omaa istuntaakin on päässyt rauhassa harjoittelemaan, kun hevonen on ollut rento ja mukava. 


Leidin muu vapaa-aika koostuu kahden kaverin kanssa metsätarhassa vietetystä ajasta. Tarhan pohjatkin ovat mukavan lumiset nyt, ja Leidi tykkää kurkotella oksia ja rouskutella niitä. Syksymmällähän Leidi kaatoi tarhastaan oma-aloitteisesti kaksi puuta, että kyllä siinä selkeästi on aitoa työsuomenhevostakin ainakin kauempana sukulinjoissa :)  Työ­he­vo­se­si­van­hem­mat eivät ehkä olisi arvostaneet runkojen paksuuksia, mutta puita ne kuitenkin olivat. 

IMG_8257-me.JPG

Loppuviikosta onkin paljon ohjelmaa. Perjantaina meillä on Jonna Aaltosen valmennus Erkylän kartanon tallilla, ja koska on luvattu kovia pakkasia, on ihana mennä lämpimään maneesiin treenaamaan. Leidi on tänä vuonna ensimmäistä kertaa klipattu juuri tuon lämpimän maneesin takia. Klipattuna se ei hikoile aivan läpimäräksi ja sitten sen kuivattaminen olisi hankalaa. Pakkaset tulee huomioida myös treeneissä, eli riittävä alku- ja loppuverryttely ovat erityisen tärkeäitä juuri nyt. Leidi on tottunut matkaaja, ja kuljemme maneesiin kahdestaan. Lastaaminen sujuu myös Leidin kanssa helposti. 


Trailerin jarrut ovat herkkiä lämpötilojen vaihtelulle, ja kun sitä ei päivittäin käytetä, saattavat jarrut jumiutua. Täytyykin kiinnittää koppi auton perään jo edellisenä päivänä ja käydä jarruttelulenkki ilman hevosta. Itse nimittäin yritän pitää hevosen luottavaisena matkustamiseen ja lastautumiseen juurikin riittävän hiljaisella ajonopeudella. 

IMG_7980-me.JPG

Lauantaina meillä on vuorossa ratsastusseura Equusin istuntakurssi, jonka meille pitää Aira Toivola. Ohjelmassa on teoriaa mm. ratsastajan istunnasta, ryhdistä, hengitystekniikasta ja lihasten kyt­ken­tä­jär­jes­tyk­ses­tä. Päivän aikana pääsemme jumppaamaan myös itse, ja lopuksi meillä on vielä hevoset mukana. Pääsemme siis Leidin kanssa vielä istuntatunnille päivän päätteeksi. Odotan kyllä innolla jo tuota päivää! Ja muuten järjestelyt on toki toteutettu niin, että olemme maneesissa, jossa pystymme pitämään hyvät turvavälit, ja lisäksi käytämme maskeja. 

IMG_8234-me.JPG

Loppuviikko huipentuu vielä yhteen koitokseen, eli meillä on vielä harjoituskilpailut sunnuntaina. Leidille tulee tälle viikolle paljon ohjelmaa, mutta seuraava viikko otetaan sitten kevyemmin. Ja muutenhan se on hyvässä kunnossa, ainut sairaslomakin sillä on ollut 4-vuotiaana, ja kuntokin alkaa olla kohdillaan. Har­joi­tus­kil­pai­luis­sa mennään meille tuttu helppo A:n rata (helppo a cci/cic* a-kent­tä­kil­pai­luoh­jel­ma 2009), jossa ei ole yhtään laukka-käynti-siirtymisiä, ja vastalaukatkin ovat tässä ohjelmassa vain suoralla uralla. Meillä on tavoitteena saada ratsastettua rata läpi rennosti ja hyvällä fiiliksellä. Rata on meille molemmille muuten tuttu, mutta edellisellä kerralla tuli hieman ylimääräistä jännitystä ja suoritus ei oikein onnistunut. 


Muuten tällaiseen tiheämpään treeniputkeen voi ajoittain osallistua, kunhan hevonen on terve ja kunnossa. Seuraava viikko on annettava aikaa palautumiselle ja osaksi levollekin. Kevyttä liikuntaa voimme luonnollisesti harrastaa, ja jos säät suosii, metsälenkki palauttaa stressistä niin hevosen kuin ratsastajankin. 


Leidin ruokinta on nykyään hyvin yksinkertainen, joten suuria muutoksia siihen ei tule nytkään. Ainoastaan elektrolyyttejä lisätään ruokintaan, koska lämpimässä maneesissa tulee joka tapauksessa enemmän hikoilua, kuin kotitallin ulkokentällä. Veden juomiseen tulee kiinnittää huomiota erityisesti kovemmilla pakkasilla. Meillä hevosilla on vettä myös tarhassa saatavilla, ja olemme askarrelleet eristettyjä saaveja, joihin lisätään useamman kerran päivässä kuumaa vettä. Saavin saa kätevästi tehtyä kahdesta eri kokoisesta saavista niin, että pohjalle laitetaan styroksia (vanhan kylmälaukun uusiokäyttö sopii tähän hyvin!) ja saavien väleihin pursotetaan uretaania. Lisäksi olen tämän uretaanin  vielä päällystänyt silikonimassalla, jolloin kosteus ei pääse eristeeseen niin helposti. Helppoa ja halpaa, mikä ei muuten ole hevosurheilulle kovin tyypillinen lausahdus. 

Kommentit