Background
4.1.2021

Hevosen hy­vin­voin­nis­ta

Ratsastus

Hevonen ja ihminen muodostavat yhdessä ratsukon ja tämä kahden yksilön muodostama kokonaisuus tulisi parhaimmillaan olla yhtä ja hienovaraisten apujen muokkaamaa yhteistyötä. Ei aivan niin yksinkertainen yhtälö! Kahdet aivot ja kahden erillisen elollisen olennon fysiikka. 


Jotta ratsastusta voidaan harrastaa hevosystävällisesti, vaatii se paljon erilaista taitoa ja osaamista. Erityisesti oman ratsastuspolun alkuvaiheissa myös sen hyväksyminen ja ymmärtäminen, että eteneminen ei voi olla niin vauhdikasta, vaan kehonhallintaa tulee kehittää ennen isompia askeleita ja tehtäviä. Onneksi aloitettelija voi tehdä vaikkapa nopeammassa tempossa olevia harjoituksia lyhyemmän aikaa. Sama tosin pätee kokeneisiin, mutta muuten huonokuntoisempiin ratsastajiin, tauottamalla saa kerättyä voimia ja jaksaa pienen ajan keskittyä paremmin oman kehonhallintaan. 


Kehonhallinta siis korostuu ratsastuksessa, ja sitähän voi jokainen parantaa. Netissä ja asiantuntijoilla on paljon erilaisia harjoituksia, pilatesta ja monenlaista ratsastusta tukevaa liikuntaa. Myös muu fyysinen hyvä kunto auttaa ratsastajaa jaksamaan ja keskittymään, eikä harjoitusta tarvitse keskeyttää oman huonon hapenottokyvyn takia. Hyvä keskivartalon hallinta ja tuki auttavat myös siinä, että hevosta ei tarvitse jaloilla puristaa, pysyäkseen kyydissä, vaan ratsastaja hallitsee vartaloaan vahvoilla keskivartalon tukilihaksilla. Hevonen ei pidä jatkuvasta puristamisesta, vaan enemmänkin pohkeiden tulisi olla rennosti kiinni hevosen kyljissä ikään kuin pohkeilla "halaten". Keskivartalon tuki antaa myös käsille vakaamman tuen ja käsi voi olla ranteesta ja sormista rentona, mutta olkavarsi kiinni kyljessä. 


Ratsastajan antamat avut ratsastuksessa parantavat myös hevosen hyvinvointia silloin, kun niitä osataan antaa oikea-aikaisesti ja riittävän hallitusti ja pienesti. Toki hevosen tulee ensin olla koulutettu juuri sellaisia apuja ymmärtämään. Ja toisaalta taas jokainen hevosen ratsastuskerta on oma ainutlaatuinen kou­lu­tus­ti­lai­suu­ten­sa. Hyvän ja ammattitaitoisen valmentajan tai rat­sas­tuk­sen­opet­ta­jan merkitystä ei voi kuin korostaa tässäkin asiassa. Parhaimmillaan hevonen kuuntelee ratsastajan hienovaraisia apuja, ja yhteistyö näyttää ulkopuolisen silmään eleettömältä. Hevonen tunnistaa pienetkin avut, mutta ymmärtääkö se aina, mitä siltä haetaan? Jos ratsastajan tasapaino ei ole vielä kehittynyt ja pohje osuu jatkuvasti hevosen kylkiin tahattomasti, mistä hevonen tunnistaa, että juuri nyt liikkuva pohje tarkoittaakin jotain? 

Leidi%20ja%20Kielo-me.jpg

Ihmisen oma tunnetila ja vaikkapa jännittyneisyys vaikuttavat myös hevoseen. Herkkänä eläimenä hevonen tunnistaa meidän olemuksesta moniakin asioita, mutta saattaa tulkita niitä omalla tavallaan. Meillä ainakin Leidin kanssa ratsastajan jännittäminen näkyy heti. Leidi saattaa kotona olla aivan rento ja toimii kanssani kuin ajatus, mutta kilpailutilanteessa oma hermostuminen aiheuttaa myös siihen jännitystä ja olemme molemmat melkein kuin hälytystilassa. Ja silloin on selvää, että rentous on kadonnut jo kauas. Ja tätäkin voi harjoitella, myös ilman hevosta tehtävillä harjoituksilla ja psyykkisen valmennuksen kursseilla. 


Keskittyminen  on ratsastuksessa tärkeää! Hevonen reagoi nopeasti moneen asiaan, ja hevosystävällinen ratsastus on läsnäolevaa, ja silloin ei voi päivitellä somekuulumisia. Parhaimmillaan syvä läsnäolo on juuri se juttu, mikä saa meidät tästä lajista nauttimaan. Samaan aikaan ei voi pohtia muita murheita, vaan hevonen vaatii täyden huomion. Ratsastustunnin jälkeen voikin olla tunne, että olipas ihanaa, kun ei kokonaiseen tuntiin tullut mitään muuta ajatusta mieleen, kuin hevonen ja ratsastus. 


He­vo­sys­tä­väl­li­syyt­tä ratsastuksessa on myös huomioida hevosen fyysinen kunto ja päivän olotila. Tehtävät tulee olla suhteessa molempien taito- ja kuntotasoon. Myös hyvällä ja riittävän pitkällä alku- ja loppuverryttelyllä on merkitystä. Ja jos hevosella on joitain erityispiirteitä, niin kuin kaikilla on omiaan, tulee ne huomioida. Vanha hevonen vaatii jo aivan erilaisen ja ehkä usein pidemmänkin lämmittelyn, ennen kuin siltä voidaan vaatia vaikeampia asioita. 


Eli monella pienellä tavalla voimme yhdessä parantaa hevosystäviemme hyvinvointia, ja näin vuoden alkuun kunnon kohotus sopii hyvin vaikkapa uudenvuoden lupaukseksi! 

Kommentit