Background
21.12.2020

Jou­lu­ka­len­te­ri

Luukku 21: Sissi-ponin tarina

Siru Heikkilä, ponin omistaja kirjoittaa: 

Goldencoast Night Star eli Sissi on ensimmäinen oma ponini. Sissi tuli meille vain puolen vuoden ikäisenä maitovarsana, heti emän vieroituksen jälkeen. Itsekin olin silloin vasta 2-vuotias. Sissi oli tullessaan niin pieni, että sen pystyi kuulemma ottamaan syliin! En kuitenkaan itse muista näistä ajoista mitään, koska olin niin pieni.


Sissi on 19-vuotias welsh mountain tamma, säkää siltä löytyy 114cm. Sissi on käynyt nuorena monissa näyttelyissä ja se on myös kantakirjattu 2-palkinnolla.

Sissi on ihana persoonallinen tyyppi, se rakastaa huomiota ja herkkuja. Se tekee mitä vaan herkkujen eteen, ja sille on tosi helppo opettaa uusia asioita. Se myös nauttii muiden huomiosta, ja tekeekin temppuja parhaiten, mitä enemmän yleisöä on katsomassa. Vaikka Sissi tykkääkin huomiosta, se saattaa silti olla arka uusien ihmisten kanssa, samoin hevoslaumassa se on aina arvojärjestyksessä alimmaisena.

Sissi%20kiipe%C3%A4%C3%A4-me.jpg

Nuoresta ponista lähtien Sissi on toiminut lastenponina, ja se onkin tosi kiltti lasten kanssa. Mutta kiltistä luonteestaan huolimatta se on erittäin herkkä poni, ja se voi saada esimerkiksi kahisevasta takista, tai pomppivasta ratsastajasta paniikin. Monta kertaa paniikin takia pieniä ratsastajia onkin pudonnut kyydistä. Kuitenkin talutusratsuna, jos mennään vain käyntiä, on Sissi mitä mainioin.

Olen itse alkanut ratsastaa Sissillä heti kun se oli tarpeeksi vanha ratsastuksen aloittamiseen. Sissi oli 2-vuotias, kun ratsastajaa totutettiin sen selkään, mutta sen selässä vain istuttiin. Sisäänratsastuksen hoiti osaava pienikokoinen ratsastaja, en kuitenkaan itse taaperoikäisenä. :D Ennen sisäänratsastusta Sissi opetettiin ajolle, ja sitä ajettiinkin enemmän, kun ei ollut sopivia ratsastajia.

Nuorempana Sissi on ollut erittäin villi tapaus, se on hyppinyt taluttaessa pystyyn ja karkaillut. Olen myös monet kerrat pudonnut, kun poni heitti minut aina tahalleen selästä… Se on myös juoksuttaessa päässyt niin monta kertaa irti, ja juossut pitkin pihoja liina perässä. Se on karattuaan juossut vapaana pelloilla, metsässä, niin naapurin pihalla kuin kotipihallakin.

Sissi%20agilityssa-me.JPG

Pikkuhiljaa aloimme kuitenkin Sissin kanssa saamaan luottamuksen kohdilleen, eikä se enää ikinä heittäisi ketään tahallaan selästä. Olen saanut Sissin kanssa sellaisen luottamuksen ja yhteyden, mitä en ole saanut kenenkään muun hevosen kanssa. Se seuraa minua vapaana mihin tahansa ja missä tahansa askellajissa, ja olen voinut ratsastaa täysin ilman varusteita. Kun aloitimme ilman varusteita ratsastamisen harjoittelun, ajattelin ettei tästä tule yhtään mitään, poni ei tajunnut istunta-, tai pohjeapuja ollenkaan. Kärsivällä harjoittelulla päästiin kuitenkin tavoitteeseen, ja pystyin hallitsemaan Sissin täysin ilman mitään varusteita. Ilman varusteita olen hypännyt esteitä, ratsastanut sänkkärillä ja pellolla.

Sissi%20laukkaa-me.jpg

Sissi on todella nopea oppimaan uusia asioita, varsinkin temppuja. Se tykkää tosi paljon tehdä temppuja ja poniagilityä. Se saattaa jopa höristä temppuja tehdessään. Sissin lempitemppu on ehdottomasti vilkuttaminen, se tekee sen myös pidemmän välimatkan päästä. Se osaa myös mennä keinulaudan yli, hulavanteen läpi, laittaa etujalat renkaaseen ja kiivetä kiven tai siirtolavan päälle.

Sissillä ollaan tehty melkein kaikkea mitä ponin kanssa voi tehdä, se on käynyt koulu- ja estekisoissa, näyttelyissä, sillä voi ajaa kärryillä, voi mennä pulkkaratsastusta, maastoilla, uida, ratsastaa kouluratsastusta tai täysin ilman varusteita, ollaan oltu jopa agilitykisoissa sekä ohjasajoluokassa.

Sissi myös tykkää erityisesti hypätä, irtohypytyksessä ei tarvitse kuin seistä itse keskellä kenttää, ja poni hyppää itsekseen. Se on hypännyt irtona 95cm ja ratsastajan kanssa 70cm. Olemme käyneet myös estevalmennuksissa Sissin kanssa, ja toisen ratsastajan kanssa se kävi myös muutamissa estekisoissa.

Sissi on ihan täydellinen poni kaikin puolin, ainoa miinus on sen pieni koko, jonka takia en voi sillä enää ratsastaa. Sissi on mulle elämäni poni, ollaan koettu ja opittu niin paljon yhdessä, ja yhteisiä vuosia onkin takana jo 19. Parhaita muistoja Sissin kanssa on ehdottomasti ratsastaminen sänkipellolla ilman varusteita, poni toimi kuin ajatus! Se laukkasi niin kovaa kuin pienistä jaloista lähti, ja samalla sekunnilla kun ajattelin pysäyttämistä, se hidasti vauhtia. En missään nimessä kenelläkään muulla hevosella tekisi näin, mutta meillä oli sataprosenttinen luottamus toisiimme. Myös yhteiset maastoretket ovat olleet ihania, Sissi haluaa aina mennä omille poluilleen, ja mentiin aina minne poni halusi.

Sissi%20s%C3%A4nkk%C3%A4rill%C3%A4-me.jpg

Sissi on myös vuosien aikana sairastanut kaksi vakavampaa kaviokuumetta, ja muutamia lieviä kaviokuumeita niiden jälkeen. Sillä on ollut nuorempana myös sarkoidi, joka on puristettu pois. Lisäksi tänä syksynä se sairasti vakavan ähkyn, ja joutui klinikalle yöksi ensimmäistä kertaa elämässään sen takia. Huoli näiden sairasteluiden aikana on ollut aina todella suuri, mutta sisukas poni on aina selättänyt kaikki taudit!


Nykyään Sissi viettää leppoisia eläkeläispäiviä kotona laumassa kavereiden kanssa, ja sillä käy välillä pieniä ratsastajia vähän ratsastamassa, sekä sillä ajellaan kärryillä ja tehdään muuta rentoa ja kivaa tekemistä.

Sissi%20ja%20pulkka-me.jpg
Sissi-me.jpg

Kommentit