Background
10.12.2020

Jou­lu­ka­len­te­ri

Luukku 10: Leidi 4-vuotiaana

4-vuotiaana Leidi vietti jo nuoren ratsuhevosen arkea, ja sillä jatkettiin ratsastamista jo useampana kertana viikossa. Pikkuhiljaa sitä pyydettiin liikkumaan niin, että se kantaa ratsastajaansa ja olisi hieman oikein päin. 


Hypyt jatkuivat irtohypytyksen merkeissä, koska suomenhevoset hyppäävät ilman ratsastajaa vielä nelivuotiaiden kevään laatuarvosteluissa. Juhani Eho auttoi meitä valmisteluissa, ja kävimme kevään aikana useamman kerran hänen maneesillaan harjoittelemassa hyppyjä. 

Leidi%204v-me.JPG

Kävimme 4-vuotiaiden laatuarvosteluiden karsinnoissa Harjussa lähellä Leidin synnyinseutuja. Ratsastuskoe meni meidän mielestä hienosti, mutta laukassa se ei kyllä ollut aivan ratsastajansa hallinnassa. Harjussa harmillisesti tapahtui jotain irtohypytyksessä ja se epäonnistui. Vaikka olimme todella huolella tilaisuuteen valmistautuneet. 

Hupsista, Leidi ajatteli laukata hiukkasen kovempaa, kuin olisi ollut lupa... 

Leidi%204%20v%20Harjussa-me.jpg

Koska Harjun keikka hieman epäonnistui,kokeilimme vielä uudelleen Ypäjällä, mutta esteet eivät samalla lailla enää sujuneet, kuin harjoittelussa. Yksi epäonnistuminen aiheutti herkälle tammalle epävarmuutta pitkäksi aikaa. Onneksi kuitenkin ratsain Leidi eteni hypyissä sitten myöhemmin ihan normaalisti. 

Leidi%20Yp%C3%A4j%C3%A4ll%C3%A4%204v-me.jpg

Suomenratsujen kuninkaalliset olivat jälleen syksyllä vuorossa ja pääsimme Leidin kanssa osallistumaan Orisuoraan ensimmäistä kertaa ratsain. Jännittävää oli meillä molemmilla, mutta hienosti selvittiin. 

Leidi%204%20v%20kuninkaallisissa-me.jpg

Muuten 4-vuotiaan elämä alkoi muistuttamaan enemmän ratsuhevosen elämää, kuin 3-vuotiaana oli selkeästi vielä varsamaisia juttuja. Toki 4-vuotiaankin täytyy saada taukoja harjoittelusta ja ihan kunnollisia lomapätkiä, mutta pikkuhiljaa hevosta kuunnellen, voi treeniä lisätä. Loppusyksystä meistä tuntui, että meno ei ihan maistunut entiseen tapaan, ja ensimmäisenä mieleen tuli terveyshuolet. Leidi kävikin klinikalla tutkittavana, ja siltä löytyi lievä kavionivelen tulehdus, joka sitten hoidettiin, ja lisäksi kengitystä muokattiin. 

Laitumella oli vielä potkua riehuakin... 

Leidi%204%20v-me.jpg

Leidin 4-vuotiskauteen kuului myös muutama karkaaminen... Joskus se lähti omille teilleen ihan itsekseen, välillä se sai koko muun lauman mukaansa. Sittemmin karkailu päättyi napakampaan sähköpaimeneen, ja lisäksi tallillemme lisättiin valvontakamerat, joista hevosten touhuja voi seurailla tarkemmin. 

Kommentit