Background
9.12.2020

Jou­lu­ka­len­te­ri

Luukku 9: Leidi 3-vuotiaana

Leidin 3-vuotiskaudella olikin sitten monenlaista tekemistä. Alkuvuodesta aloitimme valmistelun laatuarvosteluiden karsintoihin, ja kävimme irtohyppäämässä maneesilla. Kävimme nuorille hevosille suunnatuissa har­joi­tus­ti­lai­suuk­sis­sa, joissa oli kokenutta apua myös paikalla. Leidi hyppäsi ihan näppärästi ja reippaasti. Ihan maailman tarkinhan se ei jaloista ole, mutta iloisella mielellä hyppää, mikä onkin tärkeintä. 

Leidi%203%20v%20laatuarvostelu-me.JPG

Kevään kohokohta oli sitten Laatuarvosteluiden karsintatilaisuus Ypäjällä. Kovasti odotettu tilaisuus oli Ypäjän vanhassa maneesissa. Leidi oli jälleen reippaana ja pyrki eteenpäin, mutta hyppäsi ihan mukavasti ja sai ihan mukavat pisteet. Vaikka jälleen kerran, tärkeintä oli onnistunut kokemus nuorelle hevoselle niin maneesista, kujasta, kuin matkustamisestakin. Ja erityisesti näiden suureksi kasvavien nuorten kanssa täytyy muistaa, että ne voivat liikkua eri lailla kasvuvaiheessa ja olla jopa kömpelöitä tietyissä vaiheissa. 

Leidi%203%20v%20laatuarvostelun%20karsinnat%20vanha%20maneesi-me.JPG

Kesäkuussa saimme iloisen tiedon, että Leidi oli päässyt Laatuarvosteluiden finaaliin Ypäjälle! Meidän ensimmäiset yhteiset kuninkaalliset siis lähestyivät,  olimme kyllä niin innoissamme. Suomenratsujen kuninkaalliset ovat monen suomenhevosihmisen vuoden kohokohta! Tapahtumassa on paljon koulu- ja es­te­rat­sas­tus­luok­kia, sekä aikaisemmin oli nämä Laatuarvosteluiden finaalit, 3-, 4-, ja 5-vuotiaille. Lisäksi kuninkaallisissa on jalostusorien esittely, orikavalkadi, johon mekin saimme Leidin kanssa osallistua hienon isän Hessin Leevin perässä.


Kuninkaalliset kokoaa suomenhevosväen yhteen, ja yleisöäkin on paikalla enemmän, kuin missään ul­ko­rat­sas­tus­kil­pai­lu­ta­pah­tu­mas­sa. Tapahtuman parhaimpia puolia on hieno yhteishenki ja toisten aito kannustaminen. Tapahtumassa näkee myös oman kotimaisen rotumme monimuotoisuuden, osallistujia on monennäköisiä, kokoisia ja värisiä. Osa hevosista on pidemmän ratsujalostuksen tuotoksia, osa puhtaasti ravipuolen sukuisia. Ja kaikki yhtä hienoja ja arvostettuja! Tänä vuonna korona häiritsi kaikkia tapahtumia, mutta tuolloin 2015 ei oltu edes kuultukaan koko viruksesta. 


Leidi erottui hieman joukosta suuren kokonsa takia. Varsinkaan tammoja ei ole suomenhevosissa niin suurta määrää isokokoisia, ainakaan vielä. Joskus myös Leidin  astetta reippaampi käytös saattaa poiketa valtavirrasta. Vaikka Leidi on kotona kiltti, se saattaa kilpailuissa olla energinen ja reagoida dramaattisemmin, kuin moni sen rotutoveri tekisi. Toki myös ratsastajan oma jännitys heijastuu siihen, joskus tällaiset pääasiassa yhden ihmisen hevoset saattavat reagoida sen oman ihmisen käyttäytymisen muutokseen tavallista vahvemmin. 

Leidi%203%20v%20Yp%C3%A4j%C3%A4ll%C3%A4%20Orikavalkadissa-me.jpg

Leidi ei ollut ihan parhaimmillaan syksyn finaalin hypyissä, eikä se mielestäni liikkunutkaan ihan niin hyvin, kun joskus aiemmin. Mutta nuorten kasvavien hevosten kanssa sellaiseen täytyy varautua. Finaalissa 3-vuotiaat hevoset hyppäävät vapaana, ja niiden askellajit esitellään maasta käsin. Lisäksi niiden rakenne arvostellaan. Rakenteesta Leidiä rokotettiin aika voimakkaasti sen etujaloista, joissa toki on virheasento. Sen sijaan tyyppipisteitä Leidi sai 9! 

Laidunloma kuuluu nuorelle hevoselle, kavereiden kanssa luonnollisesti!

Leidi%203v%20laitumella-me.JPG

3-vuotissyksyllä Leidiä aloitettiin totuttaa ratsastamiseen, alkuun ihan pikkupätkiä, ja sitten käytiin askellajit läpi. Leidi liikkui varsin reippaasti kaikissa askellajeissa, ja alkuun etenkin laukassa oli tunne, että onkohan tämä ihan hallinnassa. Ison hevosen tasapaino on myös hakusessa pidemmän aikaa, kuin pienemmän ja näppärämmän. Ja mielestäni suomenhevosella kestää enemmän aikaa oppia kantamaan ratsastajaa oikein. 

Leidi%203%20v%20ratsailla%20laukkaa-me.JPG
Leidi%203%20v%20ratsastaja%20kyydiss%C3%A4-me.JPG

Leidi pääsi myös paljon maastoon, jotta tekeminen olisi mielekästä ja siellä tasapaino kehittyy taas toisella tavalla. Valmiiksi metsätarhassa juoksemaan tottuneella hevosella ei ollut vaikeuksia pysyä pystyssä metsäpoluilla ratsastajankaan kanssa. 

Kokeneemman hevosen perässä on turvallisempaa aloittaa maastoilut. Kuvan ottamisen jälkeen Leidi kyllä esitteli ihan omia muuvejaan... 

Leidi%203%20v%20s%C3%A4nkk%C3%A4rill%C3%A4-me.jpg
Leidi%203%20v%20villin%C3%A4-me.JPG
some-3154-me.jpg

Kielo Kestinmäki

Olen keski-ikäinen ratsastuksen harrastaja ja oman kotitallin pitäjä. Intohimona ovat kouluratsastus, hevoskasvatus sekä suomenhevoset. Ammatiltani toimin Tukesissa valvoen erilaisten eläinpalveluiden asiakasturvallisuutta. Koulutustaustani on maa- ja metsätaloustieteiden parista,  tarkemmin kotieläintieteiden saralta, Helsingin yliopistosta. 

Kommentit