Background
8.12.2020

Jou­lu­ka­len­te­ri

Luukku 8: Leidi 2-vuotiaana

Leidin kaksivuotiskauteen kuului paljon uusien asioiden opettelua. Vaikka juoksutusta ja ohjasajoa oli hieman harjoiteltu jo yksivuotiaana, niin niiden kanssa jatkettiin. Nuoren hevosen kanssa on mielestäni mukava tehdä töitä vain vähän aikaa kerrallaan, ja niille on myös annettava kunnollisia taukoja, vaikkapa laidunloman merkeissä. Leidin kanssa työskenneltiin korkeintaan muutaman kerran viikossa, ja siitäkin tosiaan oli pitkiä lomapätkiä. Halusimme olla varovaisia suureksi kasvavan nuoren kanssa. En myöskään kokenut juoksuttamista ympyrällä hyväksi kasvavalle, vaan sitä tehtiin vain hyvin vähän ja pieniä aikoja kerrallaan. 

Riviin järjesty!

Leidi%202%20v%20talvitarhassa-me.jpg

Leidi on saanut olla koko elämänsä laumassa. Se on tottunut alistumaan vanhemmille tammoille, eikä yritäkään laumassa sitä paikkaa viedä. Leidi myös naksutteli leukojaan alistumisen merkiksi liki 4-vuotiaaksi saakka, vaikka yleensä sellaista käytöstä tapaa eniten ihan pieniltä varsoilta. Mutta riehua se kyllä osaa, niin  tarhassa kuin laitumellakin! Ja sellaista aikuista hevosta siitä ei vielä tähän päivään mennessä ole tullut, etteikö ajoittainen riehuminen innostaisi sitä. Se myös nauttii siitä, kun tarhassa on tekemistä,  puiden lehtiä on mukava syödä ja havutkin maistuvat hyvältä. Meillä hevosille myös viedään havuja ja erilaisia puunrunkoja jyrsittäväksi, vaikka metsätarhassa ovatkin.

Suomen vuoristohevonen? Kivien päällä kiipeily onneksi jäi varsavuosiin... 

Leidi%202%20v%20kiven%20p%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4-me.jpg

Kaksivuotis-syksyllä Leidi myös totutettiin satulaan ja ratsastajan painoon. Tässä yhteydessä haluan muistuttaa, että kaksivuotiaana oleva hevonen on vielä kovin keskeneräinen kehitykseltään, ja että ratsastajan painoon totuttaminen on tosiaankin vain sitä, että ratsastaja istuu hevosen selässä joitakin sekunteja. Lisäksi Leidi oli ennen ratsastajaan totuttamista röntgenkuvattu ja tarkistettu, että sillä ei ole irtopaloja, ja että alanivelten kasvulinjat ovat kiinni. 


Leidin kanssa varusteisiin, juoksutukseen ja ohjasajoon totuttautuminen tehtiin hitaasti, ja niissä ei ollut minkäänlaisia ongelmia. Kun se juoksi liinassa hyvin satula selässään ja jalustimet alhaalla, sillä kokeiltiin ratsastajan painoa. Ihan aluksi ratsastaja on mahallaan satulassa, ja kun sitä on kokeiltu monta kertaa, voidaan varovaisesti istua satulaan. Vaikka suomenhevonen on usein helppo totuttaa ratsastajaan, kannattaa tottumattoman käyttää apuna ammattilaisia ratsuttajia. 

Leidi%202%20v%20ratsastaja-me.jpg

Leidi suhtautui järkevästi ratsastajaan, olihan siinä tutut ihmiset tutussa paikassa asiaa auttamassa. Tytär selässä on pienikokoinen, mutta taitava ratsastaja. Kun Leidi oli pitänyt ratsastajaa selässään muutamia kertoja, se jätettiin lomalle kasvamaan ja kehittymään. 

Leidi%202%20vuotiaana-me.jpg

3-vuotiaille suomenhevosille järjestetään laatuarvostelut, joissa hevoset irtohyppäävät ja niiden askellajit arvostellaan. Kaksivuotistalvena aloitimme irtohypytyksen valmistelut käymällä joitakin kertoja maneesissa tutustumassa kujaan ja pieniin esteisiin. Meidän tallilla on ollut periaatteena, että hevoset olisivat mahdollisimman hyvin valmisteltuja tehtävään, jolloin osallistuminen erilaisiin tapahtumiin on myös vähemmän stressaavaa. 

Mikäs tässä lepäillessä, kun muut huolehtivat turvallisuudesta, Leidi tuumaa.  

Leidi%202%20v%20laitumella-me.jpg
some-3154-me.jpg

Kielo Kestinmäki

Olen keski-ikäinen ratsastuksen harrastaja ja oman kotitallin pitäjä. Intohimona ovat kouluratsastus, hevoskasvatus sekä suomenhevoset. Ammatiltani toimin Tukesissa valvoen erilaisten eläinpalveluiden asiakasturvallisuutta. Koulutustaustani on maa- ja metsätaloustieteiden parista,  tarkemmin kotieläintieteiden saralta, Helsingin yliopistosta. 

Kommentit